Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła piec domowy chleb i słodkie wypieki (budżet 100–200 zł)?

K

KlaraPomaga

Autor wątku

Dodano: 14.04.2026 13:23
Szukam prezentu świątecznego dla siostry, która od kilku miesięcy mocno wkręciła się w pieczenie domowego chleba, cynamonek i różnych ciast na weekend. Ma już mikser ręczny, kilka foremek i podstawowe akcesoria, więc nie chcę kupić czegoś przypadkowego, co będzie tylko zajmować miejsce w kuchni. Budżet mam mniej więcej 100–200 zł i zależy mi na czymś praktycznym, ale jednocześnie trochę bardziej „na prezent” niż zwykły drobiazg z marketu. Lepiej celować w coś związanego stricte z pieczeniem chleba czy bardziej uniwersalnego do różnych wypieków? Czy w tej kwocie lepiej szukać jednego konkretniejszego prezentu, czy raczej mniejszego zestawu?

Odpowiedzi (2)

R
RomanKomentuje 14.04.2026 14:45
Jeśli ma już podstawy, to celowałbym raczej w coś porządniejszego niż kolejny gadżet, np. kamień lub stal do pieczenia, dobry koszyk do wyrastania albo ładny zestaw składników do wypieków, tylko dużo zależy od tego, czy bardziej kręci ją chleb, czy jednak słodkie rzeczy. Bardziej siedzi teraz w bochenkach czy w ciastach i cynamonkach?
H
HubertKomentuje 14.04.2026 17:20
W odpowiedzi do: RomanKomentuje
Też bym szedł w coś lepszego jakościowo zamiast kolejnego drobiazgu, bo przy takim budżecie fajnie wypada stal do pieczenia albo porządny koszyk do wyrastania, a jeśli częściej robi słodkie wypieki, to super prezentem może być też zestaw lepszych składników i dodatków do pieczenia. Bardziej siedzi teraz w chlebie czy jednak w cynamonkach i ciastach?