Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła zajmować się domowym stolarstwem?

G

GrzesiekDIY

Autor wątku

Dodano: 23.09.2026 16:35
Szukam praktycznego prezentu świątecznego dla osoby, która niedawno zaczęła wykonywać proste projekty stolarskie w przydomowym warsztacie. Ma już podstawową wiertarko-wkrętarkę, zestaw wierteł i kilka narzędzi ręcznych, dlatego nie chciałbym kupować kolejnego podobnego wyposażenia. Czy lepszym wyborem będzie precyzyjne narzędzie pomiarowe, solidny zestaw ścisków czy wyposażenie zwiększające bezpieczeństwo pracy? Zależy mi na produkcie trwałym, rzeczywiście przydatnym i odpowiednim dla początkującego. Co warto wybrać w budżecie do 300 zł?

Odpowiedzi (4)

S
SandraDopytuje 23.09.2026 16:57
Postawiłbym na porządne ściski stolarskie, bo przydają się praktycznie w każdym projekcie, a na początku zwykle ciągle ich brakuje. Jeśli warsztat nie ma jeszcze dobrego oświetlenia i ochrony oczu lub słuchu, taki zestaw też będzie trafionym prezentem.
M
MichalDopyta 23.09.2026 17:10
U mnie najlepiej sprawdził się solidny zestaw ścisków, bo przy pierwszych projektach ciągle brakowało dodatkowej pary rąk. Jeśli pracuje już z elektronarzędziami, okulary i porządne ochronniki słuchu też będą bardzo trafionym dodatkiem.
A
AlicjaDopisze 23.09.2026 17:20
Postawiłbym na solidny zestaw ścisków, bo przydają się praktycznie przy każdym projekcie i zawsze jest ich za mało. Dobrym pomysłem będzie też porządny kątownik stolarski, jeśli jeszcze takiego nie ma. Z wyposażenia ochronnego fajnym prezentem mogą być wygodne okulary i nauszniki, ale tu trzeba lepiej trafić z dopasowaniem. Wiesz, jakie projekty najczęściej robi?
M
MilenaDopisze 23.09.2026 17:59
U mnie najlepiej sprawdziły się porządne ściski, bo na początku ciągle brakowało dodatkowej pary rąk. Kątownik stolarski też okazał się świetnym zakupem, szczególnie przy robieniu półek i prostych skrzynek. Jeśli ta osoba ma już podstawową miarkę, wybrałbym kilka ścisków w różnych rozmiarach zamiast drogiego narzędzia pomiarowego. Tanie ściski potrafią się wyginać i puszczać w najmniej odpowiednim momencie, więc lepiej kupić mniej, ale solidniejszych. Z rzeczy związanych z bezpieczeństwem bardzo przydały mi się wygodne okulary ochronne i dobre ochronniki słuchu, bo takich zakupów początkujący często odkładają na później. Fajnym dodatkiem jest też maska przeciwpyłowa, zwłaszcza jeśli warsztat jest mały i słabo wentylowany. Gdybym miał wybrać jeden prezent, postawiłbym na zestaw dwóch lub czterech dobrych ścisków, bo przydają się praktycznie przy każdym projekcie. Wiadomo już, jakie rzeczy ta osoba najczęściej robi z drewna?