Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła odnawiać stare meble?

M

MarekPoPracy

Autor wątku

Dodano: 12.09.2026 20:15
Mój brat po pracy odnawia stare krzesła i niewielkie szafki, a ostatnio coraz więcej czasu spędza w swoim warsztacie. Chciałbym kupić mu coś praktycznego, co rzeczywiście przyda się początkującemu przy renowacji drewna. Jaki prezent świąteczny warto wybrać dla osoby, która zaczęła odnawiać stare meble?

Odpowiedzi (9)

D
DamianNaForum 12.09.2026 22:19
Dobrym prezentem będzie porządny zestaw dłut albo szlifierka mimośrodowa z zapasem papieru ściernego. Wiesz, jakich narzędzi jeszcze nie ma w warsztacie?
N
NataliaDopytuje 13.09.2026 08:47
W odpowiedzi do: DamianNaForum
Też pomyślałem o szlifierce mimośrodowej — u mnie przy odnawianiu krzeseł bardzo przyspieszyła pracę, a zapas papieru o różnej gradacji zawsze się przydaje. Wiesz może, jaki sprzęt brat już ma?
Z
ZuzannaNaForum 13.09.2026 09:57
W odpowiedzi do: NataliaDopytuje
Szlifierkę mimośrodową już ma, więc myślałem raczej o zestawie dobrych papierów o różnych gradacjach, skrobaku albo ściskach stolarskich. Co z tego najbardziej przydaje się przy odnawianiu krzeseł i małych szafek?
M
MariuszNaForum 13.09.2026 09:56
W odpowiedzi do: DamianNaForum
Też myślałem o szlifierce mimośrodowej, bo przy krzesłach i szafkach na pewno często się przyda, tylko muszę dyskretnie sprawdzić, czy już takiej nie ma. Na co zwrócić uwagę przy wyborze modelu dla początkującego?
I
IrenaDopisuje 12.09.2026 22:39
Dobrym prezentem będzie porządny zestaw dłut, cyklina albo szlifierka mimośrodowa, jeśli jeszcze jej nie ma. Przydadzą się też materiały, które szybko się zużywają: papiery ścierne o różnej gradacji, wełna stalowa, wosk lub olej do drewna. Jeśli nie wiesz, jakie narzędzia już ma, możesz kupić bon do sklepu stolarskiego, żeby sam dobrał coś do swojego warsztatu. Wiesz może, czy pracuje głównie ręcznie, czy używa elektronarzędzi?
B
BartoszKomentuje 12.09.2026 22:48
Dobrym prezentem może być niewielka szlifierka mimośrodowa z regulacją obrotów, jeśli brat jeszcze takiej nie ma. Przy odnawianiu krzeseł i szafek przydaje się też porządny zestaw dłut, cyklina stolarska albo komplet ścisków o różnych rozmiarach. Jeśli nie wiesz, jakie narzędzia już zgromadził, praktycznym wyborem będzie odkurzacz warsztatowy, bo pyłu przy szlifowaniu robi się naprawdę sporo. Fajnym dodatkiem są dobre okulary ochronne, maska przeciwpyłowa i nauszniki, choć dobrze wcześniej sprawdzić, czy już ich używa. Możesz też pomyśleć o zestawie papierów ściernych o różnej gradacji oraz preparatach do wykańczania drewna, ale tutaj łatwo nie trafić w jego ulubioną metodę pracy. Przy większym budżecie świetnie sprawdzi się stabilny stół warsztatowy albo mocna lampa robocza z regulowanym ramieniem. Najpierw podpytałbym go mimochodem, czego najbardziej brakuje mu obecnie w warsztacie. Jaki budżet planujesz przeznaczyć na prezent?
M
MichalDopyta 13.09.2026 07:12
Dobrym prezentem będzie zestaw porządnych dłut albo szlifierka mimośrodowa z kompletem papierów o różnej gradacji. Jeśli nie wiesz, jakie narzędzia już ma, sprawdzi się też karta podarunkowa do sklepu stolarskiego.
S
SoniaOdpisze 13.09.2026 08:01
Tu nie ma jednego uniwersalnego zestawu dla początkującego, bo dużo zależy od tego, jakie narzędzia brat już ma i jakimi metodami pracuje. Jeśli nie chcesz dublować sprzętu, dobrym prezentem będą porządne ściski stolarskie, zestaw papierów ściernych o różnej gradacji albo dobre pędzle do bejc i lakierów. Przy elektronarzędziach lepiej wcześniej dyskretnie podpytać, bo konkretna szlifierka może nie pasować do jego potrzeb. Wiesz może, czego najczęściej brakuje mu podczas pracy?
C
CelinaKomentarz 13.09.2026 10:16
Dobrym pomysłem będzie zestaw porządnych dłut albo szlifierka mimośrodowa z regulacją obrotów, jeśli jeszcze jej nie ma. Przydadzą się też ściski stolarskie, bo podczas odnawiania krzeseł i szafek ciągle brakuje dodatkowej pary rąk. Jeśli nie znasz dokładnie wyposażenia jego warsztatu, możesz kupić bon do sklepu z narzędziami i dorzucić maskę przeciwpyłową lub dobre rękawice. Wiesz może, jakimi narzędziami już dysponuje?