Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła robić ceramikę?

M

MichalOdKoszykow

Autor wątku

Dodano: 06.10.2026 22:00
Moja siostra niedawno zaczęła lepić z gliny i regularnie chodzi na zajęcia ceramiczne. Na razie korzysta głównie z narzędzi i materiałów dostępnych w pracowni, więc trudno mi ocenić, co mogłoby jej się przydać również w domu. Chciałbym wybrać praktyczny prezent świąteczny, ale nie znam się na ceramice i nie chcę kupić czegoś przypadkowego. Co warto rozważyć dla osoby początkującej? Czy budżet około 200 zł będzie wystarczający?

Odpowiedzi (1)

E
EwelinaHome 06.10.2026 22:55
Dobrym pomysłem może być zestaw podstawowych narzędzi do modelowania: drewniane szpatułki, oczka, igła ceramiczna, gąbka i drut do cięcia gliny. Przydaje się też solidny fartuch, najlepiej z kieszeniami, albo niewielka mata do pracy, jeśli siostra lepi czasem w domu. Z gliną i szkliwami byłbym ostrożny, bo pracownie używają konkretnych rodzajów materiałów i nie każdy wypał pasuje do wszystkiego. Możesz podpytać prowadzącego zajęcia, czego obecnie jej brakuje albo z jakich narzędzi korzysta najczęściej. Fajnym prezentem jest również bon na dodatkowe warsztaty lub kilka godzin otwartej pracowni. Jeśli budżet jest mniejszy, dobrej jakości zestaw kilku narzędzi i fartuch spokojnie wystarczą. Unikałbym kupowania koła garncarskiego czy pieca na tym etapie, bo to drogi sprzęt wymagający odpowiedniego miejsca. Jaki dokładnie budżet masz na prezent?