Jaki prezent dla taty, który zaczął obserwować niebo i interesuje się astronomią?

B

BasiaNowak

Autor wątku

Dodano: 11.10.2026 07:15
Mój tata niedawno zainteresował się astronomią i coraz częściej wieczorami obserwuje niebo z balkonu oraz z działki za miastem. Na razie korzysta z aplikacji w telefonie i starej lornetki, więc nie ma jeszcze żadnego profesjonalnego sprzętu. Pracuje jako elektryk i lubi techniczne rzeczy, ale w tej dziedzinie dopiero zaczyna. Chciałabym kupić mu coś na urodziny, co pasowałoby do tego hobby i nie okazało się zbyt skomplikowane. Budżet wynosi około 500–700 zł, choć mogę go trochę zwiększyć, jeśli będzie to miało sens. Zależy mi na prezencie praktycznym, z którego rzeczywiście będzie korzystał podczas obserwacji. Jaki prezent dla początkującego miłośnika astronomii warto rozważyć w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (3)

K
KonradDopisze 11.10.2026 08:15
Na początek dobrym prezentem będzie solidna lornetka 10x50 albo prosty teleskop Dobsona, bo łatwo nimi obserwować Księżyc i jaśniejsze obiekty. Jaki masz budżet?
J
JoasiaKomentuje 11.10.2026 08:20
W odpowiedzi do: KonradDopisze
Też skłaniałabym się ku dobrej lornetce 10x50, bo na początek będzie prostsza w obsłudze i przyda się zarówno na balkonie, jak i na działce. Jaki budżet wchodzi w grę?
K
KlaudiaOdpisze 11.10.2026 08:23
Na początek fajnym prezentem może być porządna lornetka astronomiczna 10x50 albo prosty teleskop Dobsona, jeśli budżet jest trochę większy. Przyda się też obrotowa mapa nieba i czerwona latarka, która nie psuje wzroku przyzwyczajonego do ciemności. Skoro tata lubi techniczne rzeczy, pewnie sporo frajdy sprawi mu samodzielne wyszukiwanie obiektów, a nie sprzęt prowadzący wszystko automatycznie. Jaki masz mniej więcej budżet?