Jaki praktyczny prezent dla babci, która słabiej widzi i większość czasu spędza w domu?

P

PiotrPoRobocie

Autor wątku

Dodano: 17.04.2026 12:04
Szukam pomysłu na prezent dla babci, która ma 76 lat i od jakiegoś czasu coraz słabiej widzi, zwłaszcza wieczorem. Większość dnia spędza w mieszkaniu, czyta już mniej niż kiedyś i trochę narzeka, że drobne rzeczy zaczęły ją męczyć. Chciałbym wybrać coś praktycznego, ale nie medycznego w odbiorze, bo wiem, że takie prezenty potrafią ją zniechęcić. Budżet mam mniej więcej do 250 zł i zależy mi, żeby to nie był kolejny bibelot na półkę. Jaki prezent dla babci w takiej sytuacji faktycznie może mieć sens?

Odpowiedzi (8)

M
MichalDopyta 17.04.2026 12:44
U mnie przy słabszym wzroku dobrze sprawdziła się lampka z regulacją jasności i barwy światła, taka bardziej „do fotela” niż biurkowa. Nie wygląda jak sprzęt medyczny, a realnie pomaga przy czytaniu, robótkach, krzyżówkach czy zwykłym ogarnianiu drobiazgów wieczorem. W budżecie do 250 zł da się też znaleźć zegar z dużymi cyframi albo telefon stacjonarny/komórkę z dużymi przyciskami, ale lampka jest chyba najmniej „starościowa” w odbiorze. Babcia ma swoje ulubione miejsce, w którym najczęściej siedzi?
W
WiktorKomentuje 17.04.2026 17:58
W odpowiedzi do: MichalDopyta
Też bym poszedł w taką lampkę stojącą przy fotelu, bo wygląda normalnie, a różnica przy słabszym wzroku wieczorem potrafi być naprawdę duża. Dobrze, żeby miała stabilną podstawę, prostą regulację i ciepłe/neutralne światło, bo zimne bywa męczące.
E
EwelinaHome 17.04.2026 12:51
U mojej babci najlepiej sprawdziła się dobra lampka z dużym przyciskiem i regulacją barwy światła, bo nie wygląda jak sprzęt medyczny, a realnie ułatwia wieczorne czytanie, szycie czy szukanie czegoś w szufladzie. Do 250 zł da się znaleźć model stabilny, z szerokim kloszem i ciepłym światłem, który można postawić przy fotelu albo łóżku. Fajnym dodatkiem może być też zegar z dużymi cyframi albo prosty pilot z większymi przyciskami, jeśli korzysta dużo z telewizora. Babcia bardziej narzeka na czytanie, poruszanie się po mieszkaniu wieczorem czy obsługę drobiazgów typu telefon/pilot?
I
IrenaDopisuje 17.04.2026 13:08
Może pójść w coś, co ułatwia codzienne rzeczy, ale wygląda normalnie, a nie jak sprzęt „dla chorej osoby”. Ja bym najpierw pomyślał o dobrym oświetleniu, bo skoro problem nasila się wieczorem, to zwykła ładna lampka z mocniejszym, regulowanym światłem może zrobić dużą różnicę. Fajne są też zegary z dużymi cyframi albo telefon stacjonarny/komórkowy z większymi przyciskami, jeśli babcia z takich rzeczy korzysta. Tylko dużo zależy od tego, co ją najbardziej męczy: czytanie, szukanie drobiazgów, gotowanie, obsługa telefonu, a może po prostu poruszanie się po mieszkaniu po zmroku. Przy budżecie 250 zł da się już kupić coś sensownego, ale dobrze byłoby nie trafić w rzecz, która będzie leżeć w szufladzie. Można też wybrać coś „domowego”, np. elegancką lampkę nocną albo podświetlane lusterko, żeby prezent nie miał medycznego klimatu. A babcia bardziej narzeka na słabe światło przy czytaniu, czy na ogólne widzenie drobnych rzeczy w domu?
W
WandaOdpisuje 17.04.2026 13:21
W odpowiedzi do: IrenaDopisuje
Zgadzam się z Ireną, poszedłbym właśnie w coś „domowego”, a nie medycznego: ładna lampka z regulacją natężenia i barwy światła może babci realnie ułatwić wieczorne czytanie, szycie czy szukanie drobiazgów, a nadal wygląda jak zwykły element mieszkania. Może sprawdziłaby się też taka stojąca przy fotelu, jeśli babcia ma jedno ulubione miejsce do siedzenia?
P
PatrykOdpisuje 17.04.2026 13:18
Może iść w coś „domowego”, a nie kojarzącego się z chorowaniem, tylko dobrze byłoby wiedzieć, co ją najbardziej męczy na co dzień: czytanie, szycie, gotowanie, szukanie rzeczy po mieszkaniu czy raczej poruszanie się wieczorem?
M
MagdalenaKomentuje 17.04.2026 16:29
W odpowiedzi do: PatrykOdpisuje
Patryk dobrze napisał, że kluczowe jest to, przy czym babcia najbardziej się męczy, bo wtedy łatwiej trafić z prezentem. Jeśli problem wychodzi głównie wieczorem, to poszedłbym w ładną lampkę z regulacją jasności albo lampę stojącą przy fotelu, taką bardziej „do czytania” niż medyczną. Fajnym pomysłem może być też zegar z dużymi cyframi, pilot z dużymi przyciskami albo podświetlana lupa do krzyżówek i etykiet, jeśli jeszcze czasem czyta drobny druk. A ona bardziej narzeka na czytanie i drobiazgi, czy na samo chodzenie po mieszkaniu po zmroku?
J
JoasiaKomentuje 17.04.2026 22:16
U nas przy podobnym problemie najlepiej sprawdziła się dobra lampka stojąca przy fotelu, taka z ciepłym, ale dość mocnym światłem i regulowanym ramieniem. Nie wygląda jak sprzęt medyczny, a babcia zaczęła znowu spokojniej robić krzyżówki i przeglądać gazetki, bo nie musiała się tak męczyć wieczorem. Fajnym dodatkiem może być też zegar z dużymi cyframi albo prosty telefon z większymi przyciskami, ale to już zależy, czy ona by się na to nie obraziła. Moja babcia bardzo polubiła też koc elektryczny, bo dużo siedzi w domu i ciągle było jej chłodno, a prezent odebrała bardziej jako „coś przytulnego” niż pomoc dla starszej osoby. W budżecie do 250 zł da się znaleźć coś sensownego, tylko przy lampce patrzyłbym, żeby była stabilna i miała łatwy włącznik, nie jakieś dotykowe kombinacje. Można to jeszcze ładnie ubrać, na przykład powiedzieć, że to do wygodnego czytania przy herbacie, a nie „bo słabiej widzisz”. A babcia bardziej siedzi przy stole, czy ma swój fotel/kanapę, gdzie spędza najwięcej czasu?