Jaki prezent dla babci, która lubi gotować, ale ma małą kuchnię?

J

Jarek_z_Ruczaju

Autor wątku

Dodano: 18.04.2026 06:57
Babcia dużo gotuje dla rodziny i nadal sprawia jej to przyjemność, ale w kuchni ma już naprawdę mało miejsca na kolejne sprzęty. Nie chcę kupować czegoś dużego ani gadżetu, który po tygodniu trafi do szafki. Jaki prezent dla babci lubiącej gotowanie będzie praktyczny, a jednocześnie nie zagraci małej kuchni?

Odpowiedzi (4)

L
LilianaKomentuje 18.04.2026 09:07
U mnie przy małej kuchni najlepiej sprawdziły się rzeczy „zużywalne” albo takie, które zastępują coś starego, a nie dokładają kolejny grat. Babci kupiliśmy kiedyś porządny nóż kuchenny i małą deskę, bo jej stare były już mocno wysłużone, i faktycznie używa tego prawie codziennie. Fajnym pomysłem może być też dobry fartuch, rękawice do piekarnika albo zestaw lepszych przypraw w małych słoiczkach, bo nie zajmują dużo miejsca. A może wiesz, czy babcia częściej piecze, czy gotuje obiady?
P
PolaKomentuje 24.04.2026 11:38
W odpowiedzi do: LilianaKomentuje
Liliana, to podejście z wymianą czegoś starego na lepsze brzmi bardzo sensownie, zwłaszcza jeśli babcia i tak gotuje codziennie. Też bym szła raczej w coś, co nie zajmie dodatkowego miejsca, tylko ułatwi jej używanie tego, co już ma. Dobry nóż, lekka deska albo nawet porządne ściereczki czy przyprawy mogą być trafione, jeśli wiadomo, że faktycznie z tego korzysta. A wiesz może, czy babcia ma coś w kuchni, na co sama narzeka, że już się zużyło albo jest niewygodne?
D
DamianNaForum 18.04.2026 18:01
Przy małej kuchni celowałbym raczej w coś zużywalnego albo takie, co zastąpi kilka drobiazgów, a nie dołoży kolejny sprzęt. Fajnie sprawdza się zestaw dobrych przypraw, porządna oliwa, domowe przetwory w ładnym wydaniu albo mały organizer do szuflady, jeśli babcia ma chaos w akcesoriach. Można też pomyśleć o dobrej desce, ostrzałce do noży albo wygodnych ściereczkach kuchennych, bo to są rzeczy używane codziennie i nie zajmują dużo miejsca. A babcia bardziej lubi piec ciasta, gotować obiady czy robić przetwory?
N
NataliaNaTemat 19.04.2026 09:09
Ja bym poszła raczej w coś małego, ale naprawdę używanego na co dzień. U mojej babci sprawdziła się dobra deska do krojenia, porządny nóż albo ostrzałka, bo to nie zajmuje dużo miejsca, a od razu ułatwia gotowanie. Fajnym pomysłem są też ładne pojemniki na przyprawy albo jedna solidna puszka na herbatę czy kawę, jeśli babcia lubi mieć wszystko pod ręką. Z rzeczy bardziej „prezentowych” można pomyśleć o dobrym fartuchu z kieszeniami albo rękawicach kuchennych, bo te rzeczy się zużywają i nie zalegają potem w szafce. Jeśli gotuje dużo dla rodziny, może ucieszyć się też z małej książki na jej własne przepisy, takiej do zapisywania sprawdzonych dań. Unikałabym dużych sprzętów, bo w małej kuchni nawet najlepszy blender czy opiekacz potrafi tylko przeszkadzać. Można też podarować coś do zużycia, na przykład dobre oliwy, przyprawy albo zestaw herbat, wtedy nie zostaje kolejna rzecz na stałe. A wiesz, czy babcia bardziej piecze, czy gotuje obiady?