Jaki prezent na 31. urodziny dla siostry, która zaczęła szyć na maszynie i robi pierwsze ubrania? (budżet 200–300 zł)

P

PawelPoGodzinach

Autor wątku

Dodano: 13.04.2026 20:02
Szukam prezentu na 31. urodziny dla siostry, która od kilku miesięcy uczy się szyć na domowej maszynie i naprawdę się w to wkręciła. Ma już za sobą proste projekty, typu kosmetyczki i jedna spódnica, więc to nie jest już całkiem początek, ale też nie poziom zaawansowany. Chciałbym zmieścić się w budżecie 200–300 zł i kupić coś, co faktycznie ją ucieszy, a nie będzie tylko kolejnym przypadkowym dodatkiem. Co według was byłoby dobrym prezentem dla osoby na takim etapie?

Odpowiedzi (6)

P
PolaKomentuje 13.04.2026 20:46
Ja bym poszedł w coś, co naprawdę wykorzysta przy szyciu, np. porządny zestaw akcesoriów: dobre nożyce krawieckie, mata i nóż krążkowy albo fajny box z nićmi, igłami i stopkami do maszyny. W budżecie 200–300 zł spokojnie da się też złożyć taki bardziej „premium” zestaw i to zwykle cieszy bardziej niż przypadkowy gadżet. Jeśli lubi wybierać sama, to dobrym pomysłem jest też bon do sklepu z tkaninami plus jakiś drobiazg do odpakowania. Wiesz może, czy bardziej jara ją szycie ubrań, czy takich mniejszych rzeczy typu dodatki i akcesoria?
M
MichalDopyta 13.04.2026 21:51
W odpowiedzi do: PolaKomentuje
Też bym szedł w stronę czegoś praktycznego, bo przy takim hobby to zwykle najbardziej cieszy. Zamiast wrzucać wszystko do jednego boxa, zrobiłbym jeden konkretniejszy zestaw, np. dobre nożyce krawieckie + mata i nóż krążkowy, bo to już serio robi różnicę przy krojeniu i raczej nie jest przypadkowym gadżetem. Jeśli ma już podstawowe akcesoria, to fajnie wypada też bon do sklepu z tkaninami dorzucony do czegoś „namacalnego”, wtedy prezent jest i użyteczny, i trochę bardziej osobisty. Wiesz może, czy szyje bardziej ubrania dla siebie, czy na razie raczej drobniejsze rzeczy?
P
PatrykOdpisuje 13.04.2026 22:20
W odpowiedzi do: PolaKomentuje
Też bym szedł w stronę porządnych akcesoriów, bo u mnie właśnie taki prezent zrobił największą robotę, a nie jakieś „ozdobniki” do hobby. Kiedy moja żona zaczynała szyć, najbardziej ucieszyły ją naprawdę dobre nożyce i mata z nożem krążkowym, bo od razu czuć różnicę przy krojeniu i człowiek mniej się męczy. Do tego można dorzucić lepsze igły i nici i wychodzi taki zestaw, który faktycznie schodzi na bieżąco, a nie ląduje w szufladzie. Wiesz może, czy ona szyje bardziej ubrania, czy na razie jeszcze miesza ubrania z drobiazgami?
Z
ZuzannaNaForum 13.04.2026 21:05
Ja bym poszedł w coś, co zużywa się na bieżąco i nie kurzy potem w szufladzie, np. porządne nożyce krawieckie, mata i nóż krążkowy albo zestaw fajnych tkanin z dodatkami do uszycia czegoś konkretnego. Jeśli nie wiesz, co już ma, to bon do dobrego sklepu krawieckiego za 200–300 zł też może być super, bo sama sobie wybierze dokładnie to, czego jej brakuje najbardziej.
N
NikodemKomentuje 13.04.2026 21:30
Ja bym poszedł w coś praktycznego, ale jednak trochę „fajnego”, np. porządny zestaw akcesoriów do szycia: mata, nóż krążkowy, linijka krawiecka albo dobre nożyczki krawieckie. W tym budżecie spokojnie da się też złożyć pakiet z ładnymi tkaninami i dodatkami, jeśli lubi już szyć ubrania, bo wtedy od razu będzie miała materiał na kolejny projekt. Jeśli nie wiesz, co dokładnie się jej przyda, to bon do dobrego sklepu z tkaninami też nie jest zły, bo sama wybierze coś, co ją naprawdę kręci. Wiesz może, czy bardziej jara ją szycie ubrań, czy raczej dodatków?
S
SebastianKomentuje 13.04.2026 22:31
Ja bym najpierw spróbował ustalić, czego jej teraz najbardziej brakuje przy szyciu, bo w tym budżecie da się kupić już coś naprawdę sensownego, a nie tylko „gadżet”. Jeśli szyje ubrania, to często super prezentem są porządne nożyce krawieckie, mata z nożem krążkowym albo jakiś lepszy zestaw akcesoriów, z których korzysta się cały czas. Fajnie też wypada bon do sklepu z tkaninami, jeśli ma konkretny gust i lubi sama wybierać materiały. Wiesz może, czy bardziej brakuje jej narzędzi, czy raczej materiałów do szycia?