Czy opłacenie pomocy domowej po porodzie to dobry prezent dla przyszłych rodziców i dziadków?

M

Michal87

Autor wątku

Dodano: 27.05.2026 21:35
Zastanawiam się nad prezentem składkowym dla pary, która spodziewa się pierwszego dziecka za około dwa miesiące, oraz dla przyszłych dziadków, którzy mieszkają blisko i pewnie będą dużo pomagać. Chodzi konkretnie o wykupienie kilku wizyt osoby do sprzątania albo ogarnięcia mieszkania w pierwszych tygodniach po porodzie. Z jednej strony wydaje mi się to praktyczne, ale z drugiej nie wiem, czy taki prezent nie zabrzmi zbyt wprost albo zbyt prywatnie. Budżet grupy to około 600-800 zł, więc byłoby to raczej kilka konkretnych godzin pomocy, a nie stała usługa. Czy taki prezent dla przyszłych rodziców i dziadków jest odbierany jako sensowny, czy raczej niezręczny?

Odpowiedzi (2)

R
RomanKomentuje 27.05.2026 22:01
Moim zdaniem to może być bardzo trafiony prezent, tylko dobrze go wcześniej delikatnie wybadać, bo nie każdy lubi wpuszczać obcą osobę do mieszkania tuż po porodzie. Jeśli para jest raczej praktyczna i nie ma oporu przed taką pomocą, to kilka wizyt sprzątania może realnie odciążyć i rodziców, i dziadków, którzy zamiast ogarniać dom będą mogli po prostu pomóc przy dziecku albo odpocząć. Fajnie też dać to w formie elastycznego vouchera, żeby sami wybrali termin i zakres prac. Czy oni korzystali już kiedyś z pomocy domowej albo wspominali, że nie mają nic przeciwko?
P
PatrykOdpisuje 27.05.2026 22:12
W odpowiedzi do: RomanKomentuje
Roman ma rację, że sam pomysł może być bardzo pomocny, ale dużo zależy od tego, jak ta para podchodzi do prywatności i obecności obcych osób w domu. Po porodzie mieszkanie często schodzi na dalszy plan, a jednocześnie bałagan potrafi męczyć psychicznie, więc taka pomoc może naprawdę zdjąć trochę ciężaru także z dziadków. Ja bym to ujął nie jako „zamówiliśmy wam sprzątanie”, tylko raczej jako propozycję do wykorzystania wtedy, kiedy sami poczują, że tego chcą. Może lepiej dać im wybór terminu i konkretnej osoby albo firmy?