Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła robić własny makaron w domu?

M

Monika_z_Krakowa

Autor wątku

Dodano: 31.08.2026 13:56
Moja siostra od kilku miesięcy coraz częściej robi domowy makaron i widać, że naprawdę ją to wciągnęło. Ma już podstawową maszynkę ręczną, ale nie wiem, co byłoby praktycznym prezentem, który faktycznie wykorzysta, a nie tylko odłoży do szafki. Co kupić na święta osobie, która zaczęła robić własny makaron w domu?

Odpowiedzi (4)

L
LilianaKomentuje 31.08.2026 15:14
Dobrym prezentem może być suszarka/stojak do makaronu albo porządna radełko-nożyk do ravioli, bo to rzeczy, które szybko zaczynają się przydawać, gdy ktoś wychodzi poza samo tagliatelle. Jeśli lubi eksperymentować, fajny będzie też zestaw semoliny i mąki typu 00 albo foremki do nadziewanych makaronów.
S
SoniaOdpisze 31.08.2026 15:26
Ja bym poszedł w coś, co ułatwia suszenie albo przechowywanie makaronu, bo sama maszynka to dopiero część zabawy. Fajnym prezentem może być składany stojak do suszenia, radełko/nożyk do ravioli albo porządna stolnica/mata, jeśli dużo wałkuje i lepi. Jeśli lubi eksperymenty, można dorzucić semolinę dobrej jakości albo książkę z przepisami typowo na makarony i sosy. Wiesz, czy częściej robi tagliatelle i spaghetti, czy raczej pierogi/ravioli?
M
MariuszNaForum 31.08.2026 15:58
W odpowiedzi do: SoniaOdpisze
Też bym celowała w dodatki, bo przy domowym makaronie szybko wychodzi, że brakuje miejsca na suszenie i wygodne ogarnięcie bałaganu. Składany stojak jest super, bo nie zajmuje dużo miejsca, a naprawdę się przydaje przy tagliatelle czy spaghetti. Do ravioli fajny będzie też prosty wykrawacz albo radełko, jeśli siostra lubi bardziej „lepione” rzeczy. A może wiesz, jaki makaron robi najczęściej?
R
RafalNaForum 31.08.2026 15:51
Fajnym prezentem może być suszarka/stojak do makaronu albo zestaw radełek i wykrawaczy do ravioli, bo przy domowym makaronie takie drobiazgi naprawdę często się przydają. Jeśli lubi eksperymentować, dorzuciłbym jeszcze dobrą semolinę albo mąkę typu 00.