Jaki prezent dla dziadka, który lubi majsterkować, ale ma już dużo narzędzi?

K

KamilaRadzi

Autor wątku

Dodano: 18.04.2026 07:15
Mój dziadek od lat lubi majsterkować i naprawiać różne rzeczy w domu, ale podstawowych narzędzi ma już naprawdę sporo. Chciałabym kupić mu coś związanego z tym hobby, tylko nie chcę trafić w kolejny przedmiot, który będzie leżał nieużywany w szufladzie. Jaki prezent dla dziadka majsterkowicza sprawdzi się, jeśli nie wiadomo, czego dokładnie brakuje mu w warsztacie?

Odpowiedzi (3)

L
LukaszOdpisuje 18.04.2026 17:52
Ja bym przy takim dziadku raczej nie celował w kolejne klasyczne narzędzie, tylko w coś, co poprawia wygodę pracy. Fajne są np. dobre lampki warsztatowe na akumulator albo czołówka, bo przy naprawach w szafkach, piwnicy czy pod autem światła nigdy za dużo. Sprawdza się też porządny organizer na śrubki, bity i drobiazgi, szczególnie jeśli ma już dużo rzeczy i część ciągle się gubi. Inny pomysł to mata magnetyczna albo tacka magnetyczna na śrubki, niby drobiazg, a bardzo praktyczny. Można też pomyśleć o rękawicach roboczych lepszej jakości, okularach ochronnych albo fartuchu warsztatowym z kieszeniami. Jeśli dziadek lubi naprawiać konkretne rzeczy, np. rowery, meble albo elektronikę, wtedy prezent można dobrać bardziej pod ten kierunek. Dobrym wyjściem bywa też voucher do sklepu budowlanego, ale dorzucony do jakiegoś małego gadżetu, żeby nie wyglądało to zbyt bezosobowo. A wiesz, czy on częściej majsterkuje w garażu, piwnicy, czy po prostu w domu?
W
WandaOdpisuje 22.04.2026 07:28
W odpowiedzi do: LukaszOdpisuje
Też bym poszła bardziej w wygodę niż w kolejne narzędzie do kompletu. Takie dodatkowe światło przy majsterkowaniu faktycznie potrafi zrobić ogromną różnicę, zwłaszcza jak ktoś grzebie w ciasnych miejscach albo w piwnicy. U mojego taty hitem była lampka z magnesem i haczykiem, bo można ją przyczepić gdziekolwiek i mieć wolne ręce. Dobrym pomysłem może być też organizer na drobiazgi, porządna mata na stół albo wygodne rękawice robocze, jeśli dziadek często coś naprawia. Czasem takie „dodatki” są używane częściej niż same narzędzia. Można też podpytać trochę pod pretekstem, co go ostatnio najbardziej denerwuje przy pracy. A dziadek ma bardziej warsztat w garażu, czy raczej majsterkuje po całym domu?
M
MagdalenaKomentuje 22.04.2026 07:29
Może zamiast kolejnego narzędzia coś, co ułatwi mu pracę w warsztacie, np. porządna lampa robocza, magnetyczna miska na śrubki albo wygodny organizer na drobiazgi, bo takie rzeczy często się przydają nawet wtedy, gdy narzędzi jest już pełno. A wiesz, czy dziadek częściej dłubie przy drewnie, elektryce czy ogólnych naprawach w domu?