Kurs pierwszej pomocy dla niemowląt jako prezent dla przyszłych rodziców i dziadków — czy to nie jest niezręczne?

L

LauraUpominki

Autor wątku

Dodano: 09.04.2026 15:15
Cześć, szukam pomysłu na prezent dla siostry i szwagra, którzy są w 28. tygodniu ciąży i spodziewają się pierwszego dziecka, a przy okazji chcę też ująć przyszłych dziadków (moja mama i tata), bo bardzo przeżywają temat. Prowadzę jednoosobową działalność w e-commerce (branża upominków), więc z prezentami zwykle jestem na bieżąco, ale tu mam dylemat, bo nie chcę wyjść na „wszystkowiedzącą”. Budżet mam realnie w okolicach 700–900 zł i zależy mi na czymś, co będzie użyteczne, ale jednocześnie nie zabrzmi jak straszenie albo wypominanie braku doświadczenia. Zastanawiam się nad podarowaniem vouchera na kurs pierwszej pomocy dla niemowląt (dla rodziców) i ewentualnie wersji dla dziadków, tylko nie wiem, jak to bywa odbierane. Czy taki kurs jako prezent dla przyszłych rodziców i przyszłych dziadków jest uważany za taktowny, czy raczej może kogoś urazić?

Odpowiedzi (3)

J
JoasiaKomentuje 09.04.2026 15:43
Ja bym tego nie odebrał(a) jako niezręczne, tylko jako praktyczny prezent “na spokojniejszą głowę”, o ile podasz to lekko i bez tonu pouczania. Dużo osób po prostu się stresuje przy pierwszym dziecku, a taki kurs daje konkret: co zrobić przy zadławieniu, co jest normalne, a co już nie. Żeby to nie brzmiało jak „musicie”, możesz dorzucić kartkę w stylu “jak będziecie mieli ochotę, to macie” i ewentualnie zrobić to jako voucher do wykorzystania kiedy im pasuje. Myślisz o kursie stacjonarnym czy online (i w jakim mieście)?
M
MilenaDopisze 09.04.2026 16:10
Moim zdaniem taki kurs pierwszej pomocy dla niemowląt jako prezent wcale nie musi być niezręczny, tylko dużo zależy od tego, jak to podasz. Jeśli zabrzmi jak „macie tu, bo na pewno nie ogarniacie”, to faktycznie może kuć w oczy, ale da się to ubrać w coś bardzo normalnego: że to prezent na spokojniejszą głowę i większy komfort, zwłaszcza przy pierwszym dziecku. Dla dziadków to też bywa super, bo oni często chcą pomagać, a jednocześnie boją się, że „coś zrobią nie tak” i taki kurs daje im pewność w realnych sytuacjach. Możesz powiedzieć, że sama byś chciała dostać coś, co jest praktyczne i zostaje na lata, a nie kolejny gadżet, i że to bardziej „dla całej ekipy”, bo opieka zwykle rozkłada się na kilka osób. Jeśli się boisz miny przy wręczaniu, to można to połączyć z czymś bardziej „miękkim” (np. mała rzecz dla malucha) i wtedy kurs jest dodatkiem, a nie jedynym komunikatem. No i fajnie działa opcja, że oni sami wybiorą termin/format, żeby nie czuli się wciśnięci w gotowy plan. A budżet masz na ile mniej więcej ustawiony i myślisz o kursie stacjonarnym czy online?
H
HubertKomentuje 09.04.2026 16:39
Moim zdaniem taki kurs jako prezent wcale nie musi być niezręczny, tylko dużo zależy od tego, jak go “oprawisz”. Jeśli podejdziesz do tego jak do wsparcia i dodania spokoju, a nie jak do poprawiania kogokolwiek, to zwykle ludzie odbierają to bardzo normalnie. Fajnie działa podkreślenie, że to jest wspólny temat dla całej rodziny, bo każdy i tak będzie kiedyś z maluchem sam na chwilę, a stres potrafi zrobić swoje. Dla przyszłych dziadków to często jest nawet super, bo oni chcą pomagać, tylko czasem czują, że „czasy się zmieniły” i nie wiedzą, co jest aktualne. Da się też to podać delikatnie: jako coś praktycznego „na wszelki wypadek”, tak jak gaśnica w domu — oby się nie przydało, ale dobrze mieć w głowie. Jak się boisz efektu „ja wiem lepiej”, to możesz dorzucić mały, ciepły akcent (np. kartkę z tekstem, że to prezent od serca, żebyście wszyscy czuli się pewniej) i tyle, bez moralizowania. No i w 28. tygodniu to jeszcze jest moment, kiedy można to ogarnąć bez presji, zanim zacznie się chaos przed porodem. A jaki masz budżet i czy myślisz o kursie stacjonarnym czy online?