Jaki prezent dla mamy na początek emerytury (budżet 150–250 zł)?

A

AgnieszkaPomysl

Autor wątku

Dodano: 26.03.2026 16:01
Moja mama właśnie przeszła na emeryturę i chciałabym uczcić ten moment czymś sensownym, a nie kolejnym bibelotem. Ma raczej małe mieszkanie, lubi porządek i rzeczy, które faktycznie się przydają, a do tego zaczyna planować więcej czasu na swoje pasje. Budżet mam w granicach 150–250 zł i zależy mi, żeby prezent nie był zbyt „na siłę” ani przesadnie oficjalny. Czy taki prezent powinien być bardziej praktyczny na co dzień czy raczej symboliczny i „na nowy etap”? Co warto wziąć pod uwagę, jeśli mama dopiero oswaja się z myślą o emeryturze?

Odpowiedzi (9)

N
NataliaNaTemat 26.03.2026 17:20
Ja bym poszła w coś „użytecznego, ale miłego”: np. ładny koc z naturalnej wełny/bawełny albo zestaw dobrej herbaty/kawy z porządnym kubkiem termicznym – nie zagraca, a codziennie się przydaje i kojarzy z nowym etapem. A jakie pasje mama planuje ogarniać na emeryturze?
Z
ZuzannaNaForum 26.03.2026 17:23
W odpowiedzi do: NataliaNaTemat
Też mi się podoba ten kierunek – coś praktycznego, ale „dla przyjemności”, typu porządny koc albo fajny zestaw do herbaty/kawy, bo nie zajmuje miejsca, a będzie używane na co dzień. A mama bardziej ciągnie w stronę książek, rękodzieła, roślin czy np. wyjazdów?
K
KarolDopytuje 26.03.2026 17:58
W odpowiedzi do: ZuzannaNaForum
Dokładnie, takie „codzienne przyjemności” typu miękki koc albo ładny zestaw do kawy/herbaty brzmią super, bo nie robią zagracenia, a naprawdę umilają dzień; do tego fajnie pasuje też coś pod jej pasję, np. dobry notes/planer na nowy etap albo drobiazg do rękodzieła. W którą stronę ona najbardziej idzie: książki, rośliny, rękodzieło czy raczej odkładanie na jakiś mały wyjazd?
M
MagdalenaKomentuje 26.03.2026 18:37
W odpowiedzi do: ZuzannaNaForum
Też mi to gra: coś, co jest i użyteczne, i po prostu miłe na co dzień, bez dokładania gratów do mieszkania. A z tych kierunków, o które pytasz, w co mama najbardziej idzie teraz: książki, rękodzieło, rośliny czy raczej odkładanie na małe wyjazdy?
E
EwelinaHome 26.03.2026 17:36
W odpowiedzi do: NataliaNaTemat
Te pomysły brzmią bardzo w punkt przy małym mieszkaniu i zamiłowaniu do porządku, bo to są rzeczy „do używania”, a nie do odkładania na półkę. A w jakim kierunku idą jej pasje na emeryturze (np. ogród/balkon, rękodzieło, książki, wyjazdy)?
S
SandraDopytuje 26.03.2026 18:12
Ja bym poszła w coś „użytecznego, ale miłego” na start nowego etapu, skoro ma małe mieszkanie i nie chce gratów. Fajnie sprawdza się np. porządna butelka termiczna/kubek termiczny na spacery i wyjazdy albo elegancki zestaw do herbaty/kawy, z którego faktycznie będzie korzystać. Jeśli ma jakąś pasję, to też super opcja jest voucher na warsztaty (kwiaty, ceramika, szycie, cokolwiek jej bliskie) – to zostaje we wspomnieniach, a nie na półce. A tak z ciekawości: co najbardziej ją wciąga teraz – rośliny, rękodzieło, książki, gotowanie czy raczej wyjścia i podróże?
C
CelinaKomentarz 26.03.2026 18:24
Ja bym poszła w coś „do używania” zamiast ozdób: fajny zestaw do jej pasji (np. dobre herbaty/kawa + kubek termiczny na spacery, mały zestaw do pielęgnacji roślin albo akcesoria do szycia/rysowania – zależnie co lubi) albo elegancki, prosty organizer/etui na dokumenty i karty, bo przy małym mieszkaniu to naprawdę się sprawdza. Na co mama ostatnio ma największą zajawkę: rośliny, książki, rękodzieło czy raczej wyjścia i wycieczki?
D
DariaDopisze 27.03.2026 09:43
U mnie najlepiej sprawdziło się coś „do używania”, a nie „do postawienia” — dałam mamie porządny koc z wełną i fajną herbatę w puszce, i do dziś mówi, że to był prezent, z którego faktycznie korzysta. W Twoim budżecie celowałabym w jedną porządną rzecz pod jej rytm dnia: np. dobrej jakości pościel albo komplet ręczników, ewentualnie mały zestaw do jej pasji (jak zaczyna mieć na to więcej czasu, to taki sygnał „teraz jest Twój moment” jest super). Fajne jest też dołożyć mały akcent typu ładny notes na plany czy kalendarz — nie brzmi oficjalnie, a realnie pomaga ogarnąć nowe „wolne” dni. A Twoja mama bardziej kręci się wokół domowych rzeczy (porządek, kuchnia), czy raczej ma konkretną pasję, w którą teraz chce wejść mocniej?
P
PolaKomentuje 27.03.2026 09:58
Ja bym poszła w coś „do używania” i przyjemnego na co dzień, np. fajny koc/pled z dobrej wełny albo elegancki, porządny termos/kubek termiczny na spacery i wyjazdy — nie zajmuje dużo miejsca, a kojarzy się z nowym etapem. A jakie ma hobby (książki, ogród, szycie, gotowanie), żeby łatwiej trafić?