Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła piec chleb na zakwasie?

J

JustynaM

Autor wątku

Dodano: 10.09.2026 21:46
Moja siostra od kilku miesięcy piecze w domu chleb na zakwasie i przed świętami chciałabym kupić jej coś związanego z tym hobby. Ma już podstawowe koszyki do wyrastania, wagę kuchenną i żeliwny garnek, więc nie chcę dublować sprzętu. Zależy mi na prezencie, który faktycznie przyda się przy regularnym pieczeniu, a nie będzie tylko dekoracją. Co warto wybrać dla osoby na tym etapie? Czy budżet około 150 zł wystarczy?

Odpowiedzi (2)

K
KarolinaNaTemat 11.09.2026 09:22
Dobrym prezentem może być porządny nóż do nacinania chleba z zapasem żyletek albo kamień czy stal do pieczenia, jeśli czasem piecze bez garnka. Przy regularnym wypieku przydają się też rzeczy zużywalne: dobre mąki z młyna, mieszanki ziaren albo lniana ściereczka do przykrywania ciasta. Fajnym dodatkiem jest precyzyjny termometr, którym sprawdzi temperaturę ciasta i gotowego bochenka. Jaki dokładnie masz budżet?
N
NataliaNaTemat 12.09.2026 12:20
Dobrym prezentem może być porządny nóż do nacinania chleba z zapasem żyletek albo kamień czy stal do pieczenia, jeśli siostra czasem piecze bez garnka. Przy regularnym pieczeniu przydają się też większe pojemniki z podziałką do prowadzenia zakwasu i fermentacji ciasta albo precyzyjny termometr kuchenny. Jeśli lubi eksperymentować, zestaw dobrej jakości mąk z młyna też raczej nie będzie leżał bezczynnie. Jaki dokładnie masz budżet?