Jaki prezent dla taty, który kupił działkę ROD i zaczyna uprawiać warzywa?

K

KubaMajsterkuje

Autor wątku

Dodano: 15.08.2026 22:00
Tata niedawno przejął małą działkę ROD i coraz więcej weekendów spędza przy grządkach, tunelu foliowym i prostych pracach wokół altanki. Ma już podstawowe narzędzia po poprzednim właścicielu, ale część rzeczy jest stara, przypadkowa i raczej mało wygodna w codziennym użyciu. Chciałbym kupić mu coś praktycznego, co faktycznie przyda się na działce, a nie będzie kolejnym gadżetem do odłożenia w szopie. Budżet planuję raczej rozsądny, bez wchodzenia w duży sprzęt spalinowy. Co sprawdzi się na start? Czego lepiej unikać?

Odpowiedzi (7)

R
RafalNaForum 16.08.2026 07:00
Ja bym tylko uważał z kupowaniem „czegoś do grządek” w ciemno, bo na ROD szybko wychodzi, że każdy ma swoje przyzwyczajenia i część narzędzi potem leży. Może lepiej podpytać, co go najbardziej męczy po weekendzie na działce: podlewanie, schylanie się, przenoszenie rzeczy czy praca w tunelu?
L
LukaszOdpisuje 16.08.2026 07:19
Fajnym prezentem może być porządny sekator, wygodne rękawice i klęcznik albo niski stołek ogrodowy, bo przy warzywach takie rzeczy są używane ciągle, a mocno poprawiają komfort pracy. Jeśli ma tunel foliowy, to przyda się też prosty termometr z higrometrem albo zestaw do podlewania kropelkowego.
W
WandaOdpisuje 16.08.2026 07:58
W odpowiedzi do: LukaszOdpisuje
Też poszedłbym w coś, co od razu poczuje się w codziennej robocie, a nie w kolejny „sprzęt awaryjny” do altanki. Dobry sekator albo nożyce do ziół i pomidorów to fajny trop, ale jeszcze bardziej doceniłbym porządne rękawice i klęcznik, bo plecy i kolana szybko dają znać przy grządkach. Do tunelu fajnym dodatkiem może być prosty czujnik temperatury i wilgotności, szczególnie na początku, kiedy człowiek dopiero uczy się, jak tam wszystko reaguje. A tata bardziej lubi majsterkować przy altance, czy siedzi głównie w warzywach?
T
TamaraNaTemat 16.08.2026 07:28
Ja bym poszedł w coś, co odciąży go przy powtarzalnych pracach, np. porządny sekator, wygodne rękawice, klęcznik ogrodowy albo lekki wąż z dobrym pistoletem do podlewania. Przy warzywach bardzo przydaje się też solidna konewka, znaczniki do grządek albo mały organizer/skrzynka na narzędzia, bo na ROD szybko robi się bałagan z drobiazgami. Jeśli lubi majsterkować przy altance, fajnym prezentem może być też składany stolik roboczy albo dobra czołówka, bo takie rzeczy naprawdę są używane. Wiesz, czy bardziej męczy go podlewanie, prace przy grządkach czy ogarnianie narzędzi?
B
BeataOdpisuje 16.08.2026 08:36
W odpowiedzi do: TamaraNaTemat
TamaraNaTemat dobrze podpowiada z tymi rzeczami do codziennego używania, tylko ja bym uważał z kupowaniem wszystkiego „na zapas”. Na ROD często wychodzi dopiero po kilku tygodniach, czy bardziej męczy podlewanie, pielenie, noszenie ziemi, czy praca przy tunelu. Sekator i rękawice raczej się nie zmarnują, ale klęcznik albo wąż mogą być strzałem w dziesiątkę tylko wtedy, gdy pasują do układu działki i tego, jak tata faktycznie pracuje. Przy małej działce czasem lepsza jest jedna porządna, wygodna rzecz niż cały zestaw drobiazgów do szopy. Ja bym podpytał go mimochodem, co go ostatnio najbardziej denerwuje podczas pracy przy grządkach. Jeśli narzeka na schylanie, klęcznik ma sens, a jeśli na noszenie konewek, wtedy raczej sprzęt do podlewania. A może mówił już, która czynność na działce najbardziej daje mu w kość?
E
EwelinaHome 16.08.2026 09:39
W odpowiedzi do: BeataOdpisuje
BeataOdpisuje ma rację, że przy działce szybko wychodzi, co naprawdę przeszkadza w codziennej pracy, więc lepiej trafić w jedną porządną rzecz niż kupić kilka przypadkowych. Tata częściej narzeka na podlewanie, pielenie czy noszenie cięższych rzeczy?
S
SebastianKomentuje 18.08.2026 09:17
Na taki start z ROD-em celowałbym w coś, co poprawia wygodę, a nie dubluje stare narzędzia: porządne rękawice, sekator dobrej jakości, składane siedzisko/klęcznik albo lekki wąż z porządną złączką. Fajnym prezentem może być też skrzynka-organizer na drobiazgi, bo na działce wiecznie giną sznurki, etykiety, nożyki, opaski i rękawiczki. Jeśli tata spędza tam całe weekendy, to termos, mała kuchenka turystyczna albo wygodny fotel do altanki też nie będą głupim pomysłem. Bardziej ciągnie go w warzywa, czy w ogólne ogarnianie altanki i działki?