Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła robić ceramikę w domu?

R

RadekOdNiespodzianek

Autor wątku

Dodano: 23.07.2026 16:47
Pracuję na co dzień przy sprzedaży upominków firmowych, więc zwykle mam kilka pomysłów, ale tym razem sprawa jest bardziej prywatna i nie chcę przestrzelić. W rodzinie mam osobę, która od kilku miesięcy zaczęła lepić proste rzeczy z gliny samoutwardzalnej i myśli o zapisaniu się na pierwsze warsztaty ceramiczne. To jeszcze etap prób, bez własnej pracowni i bez koła garncarskiego, raczej wieczorne dłubanie przy stole po pracy. Budżet na prezent świąteczny mamy w granicach 150–250 zł, bo składamy się we trójkę. Zależy mi na czymś praktycznym, ale nie na przypadkowym zestawie, który będzie wyglądał dobrze tylko w pudełku. Nie wiem też, czy przy takim początku lepiej celować w narzędzia, materiały, książkę, voucher czy coś do organizacji miejsca pracy. Jaki prezent świąteczny dla osoby zaczynającej ceramikę w domu faktycznie ma sens na takim etapie?

Odpowiedzi (1)

W
WandaOdpisuje 23.07.2026 17:13
Tylko ostrożnie z typowo „ceramicznymi” prezentami, bo glina samoutwardzalna i prawdziwa ceramika z wypałem to jednak trochę inne światy. Na tym etapie chyba lepiej nie kupować koła, pieca ani dużych zestawów szkliw, bo może się okazać, że nie będą miały gdzie i jak być użyte. Bardziej trafione mogą być drobne narzędzia do modelowania, mata, wałek, fartuch albo voucher na pierwsze warsztaty, żeby ta osoba sama zobaczyła, w którą stronę chce iść. Wiesz, czy ona bardziej lepi ozdoby, miseczki, czy takie małe figurki?