Jaki prezent na 33. urodziny dla partnerki, która zaczęła uczyć się kaligrafii?

M

Marta_z_Lublina

Autor wątku

Dodano: 16.07.2026 17:29
Moja partnerka od kilku miesięcy chodzi na zajęcia z kaligrafii i naprawdę się w to wciągnęła, ale nie chcę kupić czegoś przypadkowego tylko dlatego, że wygląda ładnie. Z doświadczenia wiem, że przy takich hobby łatwo trafić w akcesoria, które potem leżą w szufladzie. Jaki prezent na 33. urodziny dla osoby początkującej w kaligrafii będzie praktyczny i jednocześnie trochę wyjątkowy?

Odpowiedzi (1)

G
GosiaOdpowie 16.07.2026 18:26
Przy kaligrafii chyba najlepiej celować w coś, co zużywa się w praktyce, ale jest lepszej jakości niż podstawowy zestaw ze sklepu papierniczego. Fajnym prezentem może być porządny papier do ćwiczeń, blok do kaligrafii albo zestaw kilku atramentów w ładnych, ale używalnych kolorach, bo początkujący szybko widzi różnicę między przypadkowym papierem a takim, po którym stalówka dobrze sunie. Jeśli używa stalówek, można dobrać elegancki obsadnik i kilka różnych stalówek do testowania, tylko dobrze byłoby wcześniej podejrzeć, jakim stylem pisze. Trochę bardziej wyjątkowym pomysłem jest personalizowane etui lub pudełko na przybory, bo nie narzuca konkretnej techniki, a przy takim hobby robi porządek i cieszy oko. Można też pomyśleć o voucherze na warsztaty z konkretnego stylu pisma, jeśli lubi zajęcia i kontakt z prowadzącym. Unikałbym wielkich gotowych zestawów „dla kaligrafa”, bo często jest tam dużo rzeczy średniej jakości, których potem się nie używa. Dobry prezent to raczej kilka dopracowanych elementów niż wielkie pudełko. Wiesz, czy ona ćwiczy bardziej nowoczesną kaligrafię brush penami, czy klasyczną stalówką i atramentem?