Jaki prezent na 28. urodziny dla brata, który pracuje zdalnie i lubi kawę speciality? (budżet 200–300 zł)

W

WeronikaOdPrezentow

Autor wątku

Dodano: 01.04.2026 07:28
Szukam pomysłu na prezent na 28. urodziny dla mojego brata, który pracuje zdalnie i ma fazę na kawę speciality. Lubi testować różne ziarna i metody parzenia, często robi sobie kawę w domu i w przerwach od pracy czyta o nowych palarniach. Ma już kilka podstawowych akcesoriów do parzenia i nie chcę kupić czegoś, co okaże się dublem albo będzie stało w szafce. Budżet mam około 200–300 zł i zależy mi na czymś, co realnie go ucieszy, ale będzie też sensowne w użyciu. Czy to ma być bardziej gadżet do kawy, czy może coś około „home office”? Czy w grę wchodzą vouchery albo subskrypcje, czy raczej tylko rzecz fizyczna?

Odpowiedzi (1)

A
AdamKomentuje 01.04.2026 07:54
Ja bym poszedł w coś, co raczej nie będzie dublem: zestaw kaw z jednej dobrej palarni w małych paczkach (np. 3–4 różne profile) albo fajny „kawowy” voucher, żeby sam dobrał ziarna pod swoje smaki. Jeśli chcesz coś bardziej „do pracy zdalnej”, świetnie sprawdza się porządny kubek termiczny, który naprawdę trzyma temperaturę, bo to czuć na co dzień przy biurku. W tym budżecie da się też ogarnąć ręczny młynek z niższej półki, ale tu łatwo trafić w coś, co już ma. Jakie metody parzenia najczęściej u niego lecą: V60, AeroPress czy espresso?