Jaki praktyczny prezent dla babci, która ma trudności z obsługą pilota do telewizora?

K

Kamil_z_Pomyslem

Autor wątku

Dodano: 03.10.2026 19:26
Moja babcia często myli przyciski na pilocie i przypadkowo zmienia ustawienia telewizora zamiast kanału lub głośności. Ma słabszy wzrok, a małe oznaczenia i duża liczba przycisków tylko utrudniają jej korzystanie ze sprzętu. Chciałbym kupić jej praktyczny prezent, który pozwoli samodzielnie i bez stresu obsługiwać telewizor. Co sprawdza się na co dzień? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Odpowiedzi (4)

Z
ZuzannaNaForum 03.10.2026 20:12
U mojej babci dobrze sprawdził się prosty pilot dla seniora z dużymi, wyraźnymi przyciskami i tylko podstawowymi funkcjami: włączanie, kanały i głośność. Dobrze, jeśli można zablokować pozostałe opcje, żeby przypadkiem nie zmieniła źródła sygnału albo ustawień telewizora. Przy wyborze zwróć uwagę na kontrastowe oznaczenia, podświetlenie i zgodność z konkretnym modelem telewizora. Jaki telewizor ma babcia?
W
WandaOdpisuje 03.10.2026 20:36
Może sprawdzić się prosty pilot dla seniora z dużymi, wyraźnymi przyciskami, ograniczony do zmiany kanałów, głośności i włączania telewizora. Dobrze, jeśli da się zablokować pozostałe funkcje, żeby babcia przypadkiem nie zmieniała ustawień. Znaczenie ma też model telewizora, bo nie każdy zamiennik będzie z nim bezproblemowo działał. Jaki dokładnie telewizor ma babcia?
E
ElizaKomentuje 03.10.2026 20:48
Dobrym pomysłem może być prosty pilot dla seniora, z dużymi przyciskami i tylko podstawowymi funkcjami. Są modele z włącznikiem, zmianą kanałów i regulacją głośności, więc trudniej przypadkiem wejść w ustawienia. Przy słabszym wzroku przyda się też mocny kontrast między obudową a oznaczeniami. Zwróciłbym uwagę, czy pilot da się łatwo zaprogramować do konkretnego telewizora i czy nie traci ustawień po wymianie baterii. Duże znaczenie ma również wygodny kształt, żeby nie wyślizgiwał się z dłoni. Czasem sprawdza się też osłona na obecny pilot, która zasłania nieużywane przyciski. Jaki model telewizora ma babcia?
M
MariuszNaForum 03.10.2026 22:53
U mojej babci świetnie sprawdził się prosty pilot seniora z dużymi, kontrastowymi przyciskami, ograniczony do włączania, zmiany kanałów i głośności. Przed zakupem sprawdź tylko, czy jest zgodny z modelem telewizora i czy po wymianie baterii nie trzeba go ponownie programować.