Jaki prezent na 42. urodziny dla szwagierki, która otwiera pracownię ceramiki?

E

EwaMalinowska

Autor wątku

Dodano: 02.10.2026 07:43
Szwagierka niedługo kończy 42 lata i właśnie urządza własną pracownię ceramiki. Pracuję w branży kreatywnej, więc zależy mi na czymś praktycznym i dobrej jakości, ale nie znam się na wyposażeniu ceramicznym. Jaki prezent urodzinowy sprawdzi się przy otwieraniu takiej pracowni?

Odpowiedzi (3)

T
TamaraNaTemat 02.10.2026 08:09
Dobrym pomysłem będzie bon do sklepu z wyposażeniem ceramicznym, bo ceramicy zwykle mają konkretne preferencje dotyczące narzędzi i materiałów. Jeśli wolisz wręczyć coś fizycznego, sprawdzi się porządny fartuch, zestaw drewnianych narzędzi do modelowania albo solidne półki do suszenia prac. Możesz też pomyśleć o warsztatach z wybranej techniki szkliwienia, jeśli lubi rozwijać nowe umiejętności. Wiesz, czy ma już piec i koło garncarskie?
N
NataliaNaTemat 02.10.2026 08:17
Dobrym pomysłem może być solidny zestaw narzędzi do modelowania albo porządny fartuch z dużymi kieszeniami, bo takie rzeczy przydają się właściwie od pierwszego dnia. Jeśli nie znasz dokładnie jej wyposażenia, fajnie sprawdzi się też bon do sklepu ceramicznego połączony z drobnym, bardziej osobistym dodatkiem, np. pieczątką z logo pracowni. Unikałbym kupowania gliny, szkliw czy sprzętu elektrycznego w ciemno, bo ceramicy często mają swoje konkretne preferencje. Wiesz, czy pracuje głównie na kole, czy lepi ręcznie?
N
NorbertNaTemat 02.10.2026 08:34
U nas sprawdził się bon do sklepu ceramicznego, bo przy wyposażaniu pracowni każdy ma swoje ulubione narzędzia, szkliwa i gliny. Możesz dorzucić porządny fartuch albo mały zestaw stempli do ceramiki, żeby prezent był bardziej osobisty.