Jaki praktyczny prezent dla babci, która często wstaje w nocy?

M

Michal1986

Autor wątku

Dodano: 26.09.2026 09:12
Szukam praktycznego prezentu dla babci, która kilka razy w nocy wstaje do łazienki i po drodze musi zapalać kilka lamp. Pracuję w branży elektrycznej jako jednoosobowa działalność, więc zależy mi na rozwiązaniu solidnym, a nie przypadkowym gadżecie. Babcia mieszka sama w niewielkim mieszkaniu, a w korytarzu nie ma gniazdka w dogodnym miejscu. Myślałem o lampce nocnej z czujnikiem ruchu, najlepiej zasilanej bateriami lub akumulatorem. Ważne, żeby światło nie było zbyt ostre, obsługa była prosta, a urządzenie nie wymagało częstego ładowania. Jestem na etapie porównywania modeli i chciałbym zmieścić się w kwocie około 100–150 zł. Jaka lampka z czujnikiem ruchu sprawdzi się jako prezent dla starszej osoby, która często wstaje w nocy?

Odpowiedzi (3)

K
KlaudiaOdpisze 26.09.2026 09:42
U mojej mamy sprawdziła się lampka LED na baterie z czujnikiem ruchu, przyklejona nisko przy podłodze w korytarzu. Daje delikatne, ciepłe światło i zapala się sama, więc nie razi w oczy ani nie trzeba szukać włącznika po ciemku. Przy braku gniazdka najlepiej wybrać model na akumulator ładowany przez USB, bo zwykłe baterie dość szybko się kończą. Możesz też zamontować drugą przy wejściu do łazienki, żeby cała droga była dobrze widoczna.
N
NataliaNaTemat 26.09.2026 10:17
W odpowiedzi do: KlaudiaOdpisze
Też skłaniam się ku wersji akumulatorowej montowanej nisko, najlepiej z ciepłym światłem i regulacją czasu świecenia. Jak często u Twojej mamy trzeba ją ładować?
G
GosiaOdpowie 26.09.2026 10:57
Sprawdziłaby się solidna lampka LED na baterie z czujnikiem ruchu i zmierzchu, zamontowana nisko przy podłodze, żeby delikatnie oświetlała drogę bez rozbudzania babci. Szukaj modelu z regulacją czasu świecenia i możliwością stałego montażu na wkręty.