Jaki praktyczny prezent dla babci, która ciągle marznie w domu?

A

Anka90

Autor wątku

Dodano: 16.09.2026 18:30
Szukam praktycznego prezentu dla babci, której nawet przy około 22°C w mieszkaniu jest zimno, szczególnie wieczorami. Najbardziej marzną jej stopy i dłonie, gdy siedzi w fotelu albo ogląda telewizję. Zawodowo mam kontakt z produktami dla seniorów, ale zależy mi na czymś, co faktycznie będzie wygodne w codziennym użyciu, a nie tylko dobrze wygląda na opakowaniu. Babcia ma 78 lat i mieszka sama, więc prezent nie powinien wymagać skomplikowanej obsługi. Co sprawdziło się u Was w podobnej sytuacji?

Odpowiedzi (6)

D
DariaDopisze 16.09.2026 18:58
U mojej babci świetnie sprawdził się koc elektryczny z prostym pilotem i automatycznym wyłączaniem, a do tego grube kapcie z antypoślizgową podeszwą. Szybko się nagrzewa i nie trzeba podkręcać ogrzewania w całym mieszkaniu.
S
SandraDopytuje 16.09.2026 19:30
Przy 22°C ciągłe marznięcie nie zawsze oznacza, że trzeba po prostu kupić cieplejszy koc. Zwłaszcza zimne dłonie i stopy mogą mieć związek z krążeniem, tarczycą albo niedoborami, więc przy okazji dobrze wspomnieć o tym lekarzowi. Na prezent sprawdziłby się lekki koc elektryczny z automatycznym wyłącznikiem albo ogrzewacz do stóp, byle obsługa była naprawdę prosta. Czy babcia ma jakieś problemy z krążeniem albo czuciem w stopach?
N
NataliaNaTemat 17.09.2026 09:21
W odpowiedzi do: SandraDopytuje
Też pomyślałam, że przy 22°C dobrze byłoby przy okazji poruszyć ten temat z lekarzem, szczególnie jeśli babcia marznie od niedawna. Lekki koc elektryczny brzmi sensownie, ale wybrałabym taki z prostym sterowaniem i automatycznym wyłączaniem. Przy mieszkaniu w pojedynkę to daje trochę więcej spokoju. Na same stopy fajne mogą być też luźne, ocieplane kapcie, które nie uciskają. Dłonie łatwiej ogrzać pod kocem niż w rękawiczkach podczas oglądania telewizji. Kluczowe będzie, żeby prezent był lekki i babcia mogła używać go bez kombinowania. Czy babcia lubi takie elektryczne gadżety?
A
AlicjaDopisze 17.09.2026 08:03
U mojej babci najlepiej sprawdził się koc elektryczny z prostym pilotem, kilkoma poziomami grzania i automatycznym wyłączaniem. Do tego ciepłe kapcie sięgające za kostkę, z antypoślizgową podeszwą, bo same grube skarpety przy zimnej podłodze niewiele dają. Na dłonie może wystarczyć mały termofor albo poduszka grzewcza, którą łatwo położyć na kolanach podczas oglądania telewizji. Jeśli marznie tak często mimo 22°C, dobrze też wspomnieć o tym lekarzowi przy najbliższej wizycie, bo czasem przyczyną bywa np. krążenie albo tarczyca.
N
NataliaDopytuje 18.09.2026 10:35
W odpowiedzi do: AlicjaDopisze
Koc elektryczny faktycznie może się sprawdzić, ale przy osobie mieszkającej samotnie zwróciłbym uwagę nie tylko na prosty pilot i automatyczne wyłączanie, lecz także na stan instalacji oraz łatwość prania. Kapcie za kostkę z antypoślizgową podeszwą brzmią rozsądniej niż same grube skarpety, szczególnie na chłodnej podłodze. Jeśli babcia stale marznie mimo 22°C, dobrze też wspomnieć o tym lekarzowi, bo czasem przyczyną nie jest sama temperatura. Czy ma problemy z krążeniem albo czuciem w stopach?
E
ElizaKomentuje 17.09.2026 19:16
Może sprawdzi się koc elektryczny z prostym pilotem i automatycznym wyłączaniem, a do tego ciepłe kapcie za kostkę. Moja babcia używa takiego koca głównie wieczorami przed telewizorem i bardzo go sobie chwali. Przy marznących dłoniach fajny jest też zwykły termofor w miękkim pokrowcu, bo nie trzeba niczego skomplikowanego obsługiwać. Czy babcia dobrze radzi sobie z pilotami i ustawianiem temperatury?