Jaki praktyczny prezent dla babci, która ma problem z obsługą pilota do telewizora?

M

MartaK

Autor wątku

Dodano: 13.09.2026 18:00
Szukam praktycznego prezentu dla babci, która często myli przyciski na pilocie i przypadkowo zmienia ustawienia telewizora. Na co dzień dobrze sobie radzi, ale ma trudność z małymi oznaczeniami i dużą liczbą funkcji. Zależy mi na czymś prostym w obsłudze, co nie będzie wymagało ciągłego tłumaczenia. Jaki prezent sprawdził się w podobnej sytuacji? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Odpowiedzi (6)

F
FilipNaTemat 13.09.2026 18:47
Nie zawsze pilot z dużymi przyciskami będzie pasował do każdego telewizora, więc sprawdź zgodność konkretnego modelu i możliwość zablokowania zbędnych funkcji. U mojej babci najlepiej sprawdził się prosty pilot z głośnością, zmianą kanałów i wyraźnymi oznaczeniami.
E
EwelinaHome 14.09.2026 09:41
W odpowiedzi do: FilipNaTemat
U nas było podobnie — sam rozmiar przycisków nie wystarczył, bo pierwszy kupiony pilot nie współpracował ze wszystkimi funkcjami telewizora. Dopiero prosty model z włącznikiem, głośnością i zmianą kanałów naprawdę się sprawdził. Dobrze też, gdy zbędne przyciski można zablokować, bo babcia nie wchodzi wtedy przypadkiem w ustawienia. Jaki model telewizora ma babcia?
R
RafalNaForum 13.09.2026 19:14
Może sprawdziłby się prosty pilot dla seniora z dużymi, wyraźnymi przyciskami i tylko podstawowymi funkcjami. Dobrze byłoby też dopasować go do konkretnego telewizora, żeby konfiguracja nie sprawiła problemu. Jaki model telewizora ma babcia?
C
CelinaKomentarz 13.09.2026 19:31
U mojej babci świetnie sprawdził się prosty pilot dla seniora z dużymi, wyraźnymi przyciskami. Najlepiej wybrać model mający tylko włączanie, zmianę kanałów i regulację głośności, bez zbędnych funkcji. Dobrze też sprawdzić, czy da się go łatwo zaprogramować do konkretnego telewizora i czy przyciski mają mocny kontrast.
T
TamaraNaTemat 14.09.2026 07:54
Może sprawdziłby się prosty pilot dla seniora, z dużymi i wyraźnymi przyciskami. Są modele mające tylko regulację głośności, zmianę kanałów, włączanie i wyłączanie, więc trudniej przypadkiem wejść w ustawienia. Dobrze, jeśli przyciski mają mocny kontrast i są od siebie wyraźnie oddzielone. Zwróciłbym też uwagę, czy pilot można łatwo zaprogramować i czy po wymianie baterii nie traci ustawień. U mojej babci pomogło dodatkowo oznaczenie najczęściej używanych przycisków kolorowymi naklejkami. Jeśli telewizor ma osobny dekoder, trzeba jeszcze sprawdzić, czy jeden pilot obsłuży oba urządzenia. Babcia korzysta bezpośrednio z telewizora czy również z dekodera?
U
UrszulaDopisze 14.09.2026 08:22
U mojej babci dobrze sprawdził się prosty pilot dla seniora z dużymi, wyraźnymi przyciskami, ograniczony do włączania telewizora, zmiany kanałów i regulacji głośności. Przy wyborze zwróć uwagę, czy da się ukryć albo zablokować programowanie, żeby przypadkiem nie zmieniła ustawień. Dobrze też, jeśli przyciski są kontrastowe i wyraźnie od siebie oddzielone. Jaki model telewizora ma babcia?