Jaki prezent na 32. urodziny dla przyjaciółki, która otwiera własne biuro rachunkowe?

B

BasiaL

Autor wątku

Dodano: 03.09.2026 11:13
Moja przyjaciółka kończy 32 lata i właśnie otwiera własne biuro rachunkowe po kilku latach pracy w większej firmie. Na co dzień pracuję z małymi biznesami, więc wiem, że taki start bywa stresujący i pełen praktycznych wydatków. Chciałabym, żeby prezent był związany z tym nowym etapem, ale nie wyglądał jak przypadkowy gadżet do biura. Budżet mam mniej więcej do 250 zł i zależy mi na czymś sensownym, co nie będzie zbyt oficjalne. Czy lepiej iść w coś do codziennej pracy? Czy raczej w prezent bardziej osobisty?

Odpowiedzi (3)

M
MariuszNaForum 03.09.2026 13:12
Fajnym pomysłem może być coś praktycznego, ale trochę bardziej „jej” niż typowy organizer z marketu. Przy takim budżecie pomyślałabym o porządnym piórze albo eleganckim notesie/planerze z inicjałami, bo przy własnym biurze takie rzeczy faktycznie są używane, a jednocześnie wyglądają bardziej osobowo. Druga opcja to dobrej jakości pieczątka, etui na dokumenty albo skórzana teczka na spotkania z klientami, tylko tu dobrze znać jej styl, żeby nie wyszło zbyt korporacyjnie. Jeśli lubi ładne wnętrza, można też kupić coś do gabinetu, np. prostą lampkę na biurko, roślinę w ładnej donicy albo małą tabliczkę z nazwą firmy, ale bez przesadnie zabawnych haseł. Ja bym unikała kubków z tekstami o księgowych, bo szybko robi się z tego prezent „śmieszek”, a ona pewnie traktuje ten start bardzo serio. Dobrym dodatkiem mogłaby być kartka z kilkoma zdaniami, że trzymasz za nią kciuki w tym nowym etapie, bo to często zostaje w pamięci bardziej niż sam przedmiot. Wiesz już, czy ona urządza biuro bardziej elegancko, minimalistycznie czy raczej przytulnie?
D
DamianNaForum 03.09.2026 13:29
W odpowiedzi do: MariuszNaForum
Mariusz dobrze idzie w stronę czegoś osobistego i użytecznego, tylko przy piórze albo planerze dopytałabym jeszcze, czy ona w ogóle lubi takie eleganckie papierowe rzeczy, czy raczej wszystko ogarnia cyfrowo. Ma już urządzony gabinet, czy dopiero kompletuje rzeczy do biura?
K
KlaudiaOdpisze 03.09.2026 22:03
Tylko ostrożnie z typowo „księgowymi” prezentami, bo łatwo trafić w coś, co bardziej przypomina wyposażenie stanowiska pracy niż upominek urodzinowy. W tym budżecie celowałabym raczej w coś eleganckiego i trochę osobistego, np. porządny notes/planer, ładne pióro albo voucher na coś, co pomoże jej złapać oddech po tym całym starcie. Jeśli ma nowe biuro, fajnie może też wypaść drobiazg do wnętrza, ale nie z tych śmiesznych tabliczek o podatkach. Masz pomysł, czy ona bardziej lubi praktyczne rzeczy, czy prezenty „dla przyjemności”?