Jaki praktyczny prezent dla babci, która słabiej słyszy telefon i dzwonek do drzwi?

A

Asia1988

Autor wątku

Dodano: 02.09.2026 08:52
Moja babcia coraz częściej nie odbiera telefonu, bo mówi, że nie słyszy dzwonka, a podobnie bywa z domofonem albo drzwiami. Chciałabym znaleźć coś praktycznego, co realnie ułatwi jej reagowanie na takie sygnały w domu. Jaki prezent sprawdzi się dla babci, która słabiej słyszy telefon i dzwonek do drzwi?

Odpowiedzi (5)

D
DariaDopisze 02.09.2026 10:16
Ja bym tylko uważał z założeniem, że wystarczy kupić głośniejszy dzwonek, bo przy słabszym słuchu sam hałas nie zawsze rozwiązuje sprawę. Często lepiej sprawdzają się sygnalizatory świetlne albo wibracyjne, np. do telefonu, domofonu czy dzwonka do drzwi, bo babcia dostaje sygnał także wzrokiem. Przy telefonie można też sprawdzić, czy da się ustawić miganie lampą albo połączyć go z opaską/smartwatchem z wibracją. A babcia nosi aparat słuchowy, czy raczej jeszcze nie?
N
NataliaDopytuje 02.09.2026 10:30
W odpowiedzi do: DariaDopisze
Daria, mam podobne doświadczenie z babcią i sam głośniejszy dzwonek niewiele dał, za to mała lampka migająca przy telefonie i dzwonku do drzwi od razu zrobiła różnicę. Jeśli babcia dużo chodzi po mieszkaniu, pomyślałabym też o opasce albo odbiorniku z wibracją, tylko czy ona chętnie nosi takie rzeczy?
K
KarolinaNaTemat 02.09.2026 10:42
W odpowiedzi do: NataliaDopytuje
Natalia, masz rację, samo podkręcenie głośności nie zawsze rozwiązuje sprawę, bo przy słabszym słuchu taki dźwięk może się po prostu zlewać z tłem. U mojej cioci lepiej sprawdził się sygnał świetlny, zwłaszcza w pokoju, gdzie najczęściej siedzi, bo od razu widać, że coś dzwoni. Z opaską z wibracją byłabym tylko ostrożna, bo nie każda starsza osoba lubi nosić dodatkowe urządzenie i pamiętać o ładowaniu. Czy babcia raczej siedzi w jednym miejscu, czy często krąży po mieszkaniu?
J
JoasiaKomentuje 02.09.2026 15:56
A babcia ma telefon stacjonarny czy komórkę? Pytam, bo od tego trochę zależy, co będzie najwygodniejsze. Przy stacjonarnym często da się dobrać głośniejszy dzwonek albo sygnalizator świetlny, a przy komórce może pomóc opaska albo zegarek z wibracją. Ważne też, czy ona bardziej nie słyszy dźwięku, czy po prostu nie przebywa blisko telefonu.
E
EwelinaHome 02.09.2026 20:23
U mojej cioci dobrze sprawdził się zestaw z migającym sygnalizatorem do dzwonka i telefonu, taki który oprócz dźwięku daje mocne światło albo wibrację. Są też bezprzewodowe dzwonki do drzwi z regulowaną głośnością i lampką, więc można postawić odbiornik tam, gdzie babcia najczęściej siedzi. Jeśli korzysta z telefonu stacjonarnego, przydatny bywa wzmacniacz dzwonka albo telefon dla seniora z bardzo głośnym sygnałem i dużymi przyciskami. Przy domofonie trzeba tylko sprawdzić, czy da się podłączyć dodatkowy sygnalizator, bo nie każdy model to obsługuje. Czy babcia ma telefon stacjonarny, komórkę, czy jedno i drugie?