Jaki prezent na 35. urodziny dla znajomej, która otwiera małą pracownię ceramiki?

J

Jola_z_Rzeszowa

Autor wątku

Dodano: 26.07.2026 16:17
Znajoma kończy 35 lat i jest w trakcie urządzania małej pracowni ceramiki, w której chce prowadzić warsztaty i robić krótkie serie naczyń. Piszę jako Jola_z_Rzeszowa, mam praktyczne doświadczenie z rękodziełem użytkowym i wiem, że przy takim starcie łatwo kupić coś ładnego, ale mało potrzebnego. Ma już podstawowy piec, kilka narzędzi i pierwsze zamówienia od znajomych, ale jeszcze kompletuje wyposażenie do codziennej pracy. Chciałabym, żeby prezent był konkretny, bez wchodzenia w bardzo specjalistyczny sprzęt, którego może sama jeszcze nie wybrała. Co będzie praktyczne? Jaki budżet ma sens?

Odpowiedzi (5)

G
GosiaOdpowie 26.07.2026 17:51
Trochę bym uważała z kupowaniem ozdobnych rzeczy do pracowni, bo na starcie często bardziej przydają się drobiazgi robocze niż coś „ładnego na półkę”. Z mojego doświadczenia przy rękodziele użytkowym fajnym prezentem może być np. porządny fartuch, zestaw gąbek, pojemniki na szkliwa albo bon do sklepu ceramicznego, jeśli nie znasz dokładnie braków. Przy warsztatach dochodzą jeszcze rzeczy typu suszarki, etykiety, miarki czy dodatkowe podstawowe narzędzia dla uczestników, których nigdy nie ma za dużo. Wiesz może, czy ona bardziej kompletuje wyposażenie do pracy własnej, czy już pod zajęcia dla ludzi?
W
WiktorKomentuje 26.07.2026 19:41
W odpowiedzi do: GosiaOdpowie
Gosia dobrze to ujęła, przy starcie pracowni takie robocze rzeczy naprawdę schodzą szybciej niż ozdoby, zwłaszcza fartuch, dobre gąbki, pojemniki albo solidne półki/suszarka na prace w toku. Może jeszcze zapytać ją delikatnie, czego jej teraz najbardziej brakuje przy pierwszych zamówieniach?
T
TadeuszKomentuje 28.07.2026 08:55
W odpowiedzi do: WiktorKomentuje
Wiktor ma rację, przy ceramice takie robocze rzeczy znikają w oczach, u mnie najbardziej sprawdziły się porządne fartuchy, gąbki i pudełka do odkładania drobiazgów, a nie kolejne „ładne” dekoracje do pracowni. Może złożyć jej mały pakiet startowy z rzeczy zużywalnych i dorzucić kartkę z pytaniem, co dokupić później pod warsztaty?
T
TamaraNaTemat 08.08.2026 09:57
Ja bym poszła w coś naprawdę roboczego: dobry zestaw gąbek, cykliny, nożyki, wałek z przekładkami albo porządny fartuch z kieszeniami, bo takie rzeczy zużywają się szybciej niż się wydaje. Wiesz może, czy ona bardziej lepi ręcznie, czy pracuje na kole?
L
LilianaKomentuje 08.08.2026 15:30
Jolu, przy pracowni ceramiki celowałabym raczej w coś praktycznego niż ozdobnego, bo na starcie pieniądze uciekają w drobiazgi. Fajnym prezentem może być bon do sklepu z gliną, szkliwami albo narzędziami, ewentualnie porządny fartuch, półki do suszenia prac czy zestaw stempli z jej logo, jeśli już ma nazwę pracowni. Z takich mniej oczywistych rzeczy przy warsztatach przydają się też dobre pojemniki, etykiety, gąbki, wałki, deseczki i wszystko, co pomaga ogarnąć kilka osób naraz. Wiesz może, czy bardziej brakuje jej wyposażenia do pracy własnej, czy rzeczy pod prowadzenie zajęć?