Jaki prezent na 35. urodziny dla znajomej, która otwiera małą pracownię ceramiki?

J

Jola_z_Rzeszowa

Autor wątku

Dodano: 26.07.2026 16:17
Znajoma kończy 35 lat i jest w trakcie urządzania małej pracowni ceramiki, w której chce prowadzić warsztaty i robić krótkie serie naczyń. Piszę jako Jola_z_Rzeszowa, mam praktyczne doświadczenie z rękodziełem użytkowym i wiem, że przy takim starcie łatwo kupić coś ładnego, ale mało potrzebnego. Ma już podstawowy piec, kilka narzędzi i pierwsze zamówienia od znajomych, ale jeszcze kompletuje wyposażenie do codziennej pracy. Chciałabym, żeby prezent był konkretny, bez wchodzenia w bardzo specjalistyczny sprzęt, którego może sama jeszcze nie wybrała. Co będzie praktyczne? Jaki budżet ma sens?

Odpowiedzi (1)

G
GosiaOdpowie 26.07.2026 17:51
Trochę bym uważała z kupowaniem ozdobnych rzeczy do pracowni, bo na starcie często bardziej przydają się drobiazgi robocze niż coś „ładnego na półkę”. Z mojego doświadczenia przy rękodziele użytkowym fajnym prezentem może być np. porządny fartuch, zestaw gąbek, pojemniki na szkliwa albo bon do sklepu ceramicznego, jeśli nie znasz dokładnie braków. Przy warsztatach dochodzą jeszcze rzeczy typu suszarki, etykiety, miarki czy dodatkowe podstawowe narzędzia dla uczestników, których nigdy nie ma za dużo. Wiesz może, czy ona bardziej kompletuje wyposażenie do pracy własnej, czy już pod zajęcia dla ludzi?