Jaki prezent na 44. urodziny dla taty, który przejmuje mały warsztat ślusarski?

P

PiotrekW

Autor wątku

Dodano: 24.07.2026 11:43
Szukam pomysłu na prezent dla taty na 44. urodziny, bo właśnie przejmuje po znajomym niewielki warsztat ślusarski i mocno wchodzi w ten temat. Formalnie będzie to jednoosobowa działalność, na razie bez pracowników, z kilkoma stałymi klientami od bram, furtek i drobnych napraw. Budżet mam mniej więcej 400-700 zł, ale wolałbym kupić coś sensownego, a nie typowy gadżet do postawienia na półce. Tata ma już podstawowe narzędzia, tylko trudno mi ocenić, czego realnie używa się najczęściej przy takim starcie. Zależy mi, żeby prezent pasował do kogoś praktycznego, kto nie lubi rzeczy przesadnie ozdobnych ani „na pokaz”. Czy lepiej celować w coś związanego z organizacją pracy w warsztacie, bezpieczeństwem, pomiarami, czy może w coś bardziej osobistego, ale nadal przydatnego zawodowo? Co kupić na urodziny dla osoby, która zaczyna prowadzić mały warsztat ślusarski i dopiero porządkuje sobie zaplecze?

Odpowiedzi (2)

K
KarolinaNaTemat 24.07.2026 12:20
Może zamiast jednej większej rzeczy kupić mu coś, co od razu wykorzysta w warsztacie: porządny zestaw ścisków, kątowników magnetycznych albo dobrą przyłbicę samościemniającą, jeśli spawa. Wiesz, czego mu teraz najbardziej brakuje po przejęciu warsztatu?
M
MagdalenaKomentuje 24.07.2026 14:58
A tata ma już podstawowe narzędzia przejęte razem z warsztatem, czy będzie kompletował wszystko od zera? Bo przy takim budżecie dużo zależy od tego, czy bardziej przyda mu się coś do codziennej roboty, czy raczej coś organizacyjnego do ogarnięcia zleceń i pomiarów.