Jaki prezent na 34. urodziny dla męża, który zaczął interesować się automatyką domową?

P

PiotrPoRobocie

Autor wątku

Dodano: 02.06.2026 19:11
Szukam propozycji prezentu na 34. urodziny dla męża, który od kilku miesięcy interesuje się automatyką domową i stopniowo modernizuje mieszkanie. Zależy mi na czymś praktycznym, ale nie chciałabym kupić urządzenia, które okaże się niekompatybilne z tym, co już posiada. Budżet zakładam w granicach rozsądku, choć przy naprawdę trafionym pomyśle mogę go nieco zwiększyć. Czy ktoś z doświadczeniem w tym temacie może podpowiedzieć, jaki prezent byłby odpowiedni dla osoby zaczynającej przygodę ze smart home?

Odpowiedzi (5)

K
KarolinaNaTemat 02.06.2026 21:12
U mnie sprawdził się prezent w formie czujników albo przycisków scen, bo nawet jak mąż miał już część sprzętu, to takie dodatki łatwo wykorzystał w różnych automatyzacjach. Wiesz może, czy korzysta z Zigbee, Home Assistanta albo czegoś typu Tuya?
S
SoniaOdpisze 03.06.2026 10:49
W odpowiedzi do: KarolinaNaTemat
Też poszłabym w takie dodatki do automatyzacji, bo czujnik ruchu, zalania, temperatury albo mały przycisk do scen zwykle daje sporo frajdy przy ustawianiu różnych akcji w domu. Dobrze byłoby tylko podejrzeć, czy ma bramkę Zigbee, Home Assistanta czy aplikację typu Tuya, bo od tego zależy, co będzie pasować.
U
UrszulaDopisze 03.06.2026 07:13
Fajny pomysł na prezent, tylko przy automatyce domowej faktycznie łatwo kupić coś, co potem będzie leżało w szufladzie. Dużo zależy od tego, czy mąż bawi się już w konkretny system, np. Home Assistant, Zigbee, Shelly, Tuya albo coś od Apple/Google. Jeśli ma już jakąś bramkę albo centrum sterowania, wtedy łatwiej dobrać coś praktycznego, np. czujniki, przekaźniki albo inteligentne przyciski. Wiesz może, z czego teraz korzysta i co już ma w mieszkaniu?
P
PatrykOdpisuje 08.06.2026 17:09
A wiesz może, na czym już to u siebie opiera: Home Assistant, Apple HomeKit, Google Home, Tuya/Zigbee czy coś innego? Od tego mocno zależy, czy lepszy będzie jakiś czujnik, przycisk/scenka, żarówki, czy np. hub do rozbudowy.
M
MilenaDopisze 12.06.2026 08:43
W odpowiedzi do: PatrykOdpisuje
Patryk dobrze podpowiada, bo przy automatyce domowej zgodność z tym, co już stoi w mieszkaniu, robi ogromną różnicę. Jeśli nie chcesz pytać męża wprost, możesz podejrzeć nazwę aplikacji, której używa do sterowania sprzętami, bo wtedy łatwiej trafić np. z czujnikiem ruchu, przyciskiem scen albo dodatkowym modułem.