Jaki prezent na 35. urodziny dla męża, który zaczął robić sushi w domu?

B

Basia76

Autor wątku

Dodano: 01.06.2026 17:04
Szukam pomysłu na prezent na 35. urodziny dla męża, który od kilku miesięcy uczy się robić sushi w domu. Ma już podstawową matę bambusową, garnek do ryżu i jeden nóż, ale widać, że traktuje to coraz poważniej, bo ćwiczy prawie w każdy weekend. Budżet mam mniej więcej 250-350 zł i zależy mi na czymś praktycznym, a nie tylko efektownym na pierwszy rzut oka. Pracuję z prezentami na co dzień, ale przy tak konkretnej zajawce łatwo mi wpaść w zbyt oczywisty wybór. Co realnie mogłoby się sprawdzić dla osoby na takim etapie?

Odpowiedzi (3)

K
KarolDopytuje 01.06.2026 19:51
Może zestaw porządnych akcesoriów do sushi: hangiri do studzenia ryżu, łopatka, dobre nori i ryż plus np. kamień do ostrzenia noża, bo przy częstym robieniu szybko robi różnicę. A ten nóż, który ma, jest typowo do sushi czy raczej zwykły kuchenny?
L
LilianaKomentuje 12.06.2026 18:55
W odpowiedzi do: KarolDopytuje
Karol dobrze podpowiada z tym kamieniem, bo przy sushi ostry nóż robi większą różnicę niż kolejny gadżet do szuflady. W tym budżecie poszłabym raczej w jedną konkretną rzecz: dobry kamień 1000/3000 albo małe hangiri, jeśli faktycznie robi ryż często i narzeka, że trudno go dobrze wystudzić. Do tego można dorzucić lepszy ryż i nori, bo to od razu widać w efekcie, a nie jest tylko ozdobą. A ten nóż, który już ma, to bardziej zwykły kuchenny czy coś w stylu yanagiby?
S
SebastianKomentuje 01.06.2026 22:13
W tym budżecie celowałbym w porządny kamień do ostrzenia z prowadnicą albo lepszy nóż do ryb/warzyw, bo przy sushi różnica w cięciu naprawdę szybko wychodzi. Jeśli ma już nóż, to może zestaw dobrych naczyń i akcesoriów do serwowania plus składniki typu nori, ryż, ocet i sosy lepszej jakości?