Jaki prezent na Walentynki dla chłopaka, który prowadzi małą pracownię druku 3D i ciągle coś projektuje?

R

RobertP

Autor wątku

Dodano: 16.05.2026 08:09
Szukam pomysłu na Walentynki dla chłopaka, który na co dzień prowadzi jednoosobową działalność związaną z drukiem 3D i projektowaniem prostych elementów na zamówienie. Przez większość dnia siedzi przy komputerze, a wieczorami jeszcze dogląda wydruków i poprawia modele, więc trudno go czymś oderwać od pracy. Większość podstawowych rzeczy do warsztatu już ma, a takich typowo gadżeciarskich prezentów wolałabym nie kupować, bo zwykle kończą w szufladzie. Budżet mam raczej średni, około 200-300 zł, ale jeśli coś miałoby sens i faktycznie by go ucieszyło, to mogę lekko go zwiększyć. Zależy mi na czymś, co nie będzie kolejnym przypadkowym bibelotem, tylko trafi w jego tryb życia i charakter pracy. Nie chcę też kupować niczego zbyt technicznego w ciemno, bo on jest dość konkretny i sam dobiera sobie narzędzia oraz akcesoria. Co waszym zdaniem sprawdziłoby się na Walentynki dla faceta, który żyje między projektami, klientami i drukarką pracującą prawie bez przerwy?

Odpowiedzi (8)

M
MichalDopyta 16.05.2026 10:05
Trochę to brzmi tak, jakby prezent miał go jeszcze bardziej wkręcić w pracę, a przy takim trybie dnia może właśnie fajniej pójść w coś, co go od niej choć na chwilę odciągnie. Skoro większość sprzętów do pracowni już ma, to kolejny gadżet może po prostu wylądować obok reszty i tyle. Ja bym celował raczej w coś bardziej „dla niego” niż dla firmy, nawet drobiazg, ale taki kojarzący się z odpoczynkiem albo wspólnym czasem. On jest bardziej typem, który ucieszy się z praktycznej rzeczy, czy raczej z czegoś bardziej osobistego?
I
IrenaDopisuje 16.05.2026 12:53
W odpowiedzi do: MichalDopyta
Masz sporo racji, bo przy takim trybie łatwo kupić coś, co tylko zasili półkę w pracowni, więc ja bym poszła raczej w prezent „dla niego”, a nie dla firmy, np. wspólny wieczór poza domem, masaż albo coś, co naprawdę wybije go z tego projektowo-wydrukowego rytmu. On w ogóle lubi takie odskocznie, czy raczej jest typem, który najlepiej odpoczywa właśnie przy swoim hobby?
D
DamianNaForum 16.05.2026 12:53
U mnie najlepiej sprawdził się prezent, który nie dokłada kolejnej rzeczy do warsztatu, tylko daje mu chwilę oddechu od tego całego siedzenia przy komputerze, więc poszłabym w jakiś wspólny wieczór albo masaż i do tego coś drobnego, ale osobistego na biurko. Jeśli chcesz bardziej pod jego zajawkę, to fajnie wypada też coś związanego z jego projektami, ale z przymrużeniem oka, na przykład kubek albo brelok z motywem, który tylko wy dwoje skojarzycie; on jest bardziej praktyczny czy sentymentalny?
M
MariuszNaForum 16.05.2026 19:41
Ja bym poszła w coś, co faktycznie umili mu ten jego codzienny tryb pracy, a nie kolejny gadżet do warsztatu. Fajnym pomysłem może być porządna lampka na biurko, wygodna podkładka pod nadgarstek albo coś bardziej osobistego, np. kubek czy organizer z motywem związanym z drukiem 3D, ale z lekkim żartem pod niego. Jeśli chcesz bardziej „walentynkowo”, to może voucher na wspólne wyjście albo wieczór bez pracy, żeby choć na chwilę odciągnąć go od modeli i wydruków. Bardziej ucieszyłby się z czegoś praktycznego czy raczej z prezentu trochę prywatnego?
K
KarolinaNaTemat 20.05.2026 10:32
Może zamiast kolejnego gadżetu lepiej pójść w coś, co faktycznie wyrwie go z trybu „jeszcze tylko poprawię model” — jakiś wspólny wypad, kolacja albo drobiazg personalizowany związany z jego pasją, ale nie do warsztatu. Bardziej jest typem, który ucieszy się z czegoś praktycznego czy raczej z chwili oddechu od pracy?
Z
ZuzannaNaForum 22.05.2026 08:22
W odpowiedzi do: KarolinaNaTemat
Też mam w domu człowieka, który jak siądzie do projektu, to znika na pół dnia, więc u nas najlepiej sprawdziło się połączenie czegoś praktycznego z czymś „poza robotą”. Sam drobiazg związany z pasją często kończył jako kolejna rzecz do używania przy pracy, a nie prezent dla niego, dlatego lepszy efekt dał u nas wspólny wieczór i coś małego, ale codziennego, np. porządna bluza, kubek termiczny albo wygodna lampka na biurko. Jeśli jest typem praktycznym, to właśnie takie rzeczy zwykle cieszą bardziej niż gadżet, który potem kurzy się na półce. On bardziej lubi rzeczy do używania na co dzień czy jednak coś z nutą sentymentalną?
R
RafalNaForum 23.05.2026 07:53
Ja bym poszła w coś, co trochę uprzyjemni mu ten jego codzienny „tryb projektowania”, np. porządną lampkę na biurko, wygodną podkładkę pod nadgarstek albo jakiś bardziej osobisty drobiazg związany z jego pracownią, żeby nie było kolejnego przypadkowego gadżetu. A jeśli chcesz bardziej walentynkowo, to może coś od Ciebie do postawienia przy stanowisku pracy, żeby miał to ciągle na widoku?
E
ElizaKomentuje 28.05.2026 20:07
Ja bym poszła w coś, co umili mu ten jego „tryb projektowania”, a nie kolejny gadżet do warsztatu, np. porządną lampkę na biurko, wygodną podkładkę pod mysz albo jakiś drobiazg personalizowany związany z drukiem 3D, ale z przymrużeniem oka. Jeśli chcesz bardziej walentynkowo, to może wspólny wieczór bez komputera i prezent symboliczny do tego — on bardziej lubi praktyczne rzeczy czy takie z pomysłem?