Jaki prezent na 34. urodziny dla kuzyna, który wkręcił się w kawę przelewową? (budżet 200–300 zł)

M

Magda_33

Autor wątku

Dodano: 17.04.2026 10:47
Szukam pomysłu na prezent na 34. urodziny dla kuzyna, który od kilku miesięcy mocno wkręcił się w kawę przelewową i coraz częściej testuje różne ziarna w domu. Pracuje w małej spółce z o.o. w branży IT, więc większość dnia spędza przy biurku, a kawę traktuje trochę jak przerwę i mały rytuał. Ma już podstawowy dripper, młynek ręczny i prostą wagę, ale nie znam się na tym na tyle, żeby ocenić, czego może mu brakować na kolejnym etapie. Budżet mam mniej więcej 200–300 zł, ewentualnie mogę trochę dołożyć, jeśli prezent byłby naprawdę trafiony. Nie chciałabym kupić czegoś przypadkowego ani kolejnej paczki kawy, która okaże się zupełnie nie w jego smaku. Zależy mi na czymś praktycznym, ale nadal nadającym się na urodzinowy prezent, a nie zwykły zakup eksploatacyjny. Co mogłoby być sensownym prezentem dla osoby, która dopiero rozwija takie kawowe hobby?

Odpowiedzi (6)

T
TadeuszKomentuje 17.04.2026 13:36
Przy takim budżecie celowałbym raczej w coś, co urozmaici mu zabawę z przelewami, a nie dubluje sprzęt, który już ma. Fajnym prezentem może być zestaw 3-4 paczek ziaren z dobrej palarni, najlepiej różne obróbki i kraje, bo wtedy ma z czego porównywać smaki. Do tego można dorzucić paczkę filtrów pasujących do jego drippera albo elegancki kubek termiczny, jeśli pije kawę przy biurku i często mu stygnie. Jeśli chcesz iść bardziej sprzętowo, to dobry czajnik z cienką wylewką będzie mocnym strzałem, o ile jeszcze takiego nie ma. W przelewach kontrola nalewania robi dużą różnicę i taki gadżet faktycznie czuć w codziennym użyciu. Ciekawą opcją jest też serwer do kawy, czyli szklany dzbanek pod dripper, bo wygląda ładnie i przydaje się, gdy robi więcej niż jedną filiżankę. Ja bym chyba połączył świeże ziarna z jakimś małym akcesorium, bo wtedy prezent jest i praktyczny, i trochę “do odkrywania”. Wiesz może, jaki dokładnie ma dripper, V60, Origami, Kalita czy coś innego?
T
TamaraNaTemat 29.04.2026 10:20
W odpowiedzi do: TadeuszKomentuje
Tadeusz dobrze podpowiada z tym pójściem w ziarna zamiast kolejnego gadżetu. Przy przelewach różnice między kawami potrafią być naprawdę duże, więc taki zestaw z kilku palarni albo kilku różnych obróbek może dać mu więcej frajdy niż sprzęt, którego może potem nie używać. W budżecie 200–300 zł spokojnie da się złożyć 3–4 paczki po 250 g, np. coś z Etiopii, Kenii, Kolumbii i jedną bardziej „dziwną” fermentowaną kawę, jeśli lubi eksperymenty. Do tego fajnie pasują filtry do jego drippera, jeśli wiesz jaki ma model, bo to zawsze schodzi. Można też dorzucić mały notes do zapisywania przepisów i wrażeń, bo przy testowaniu ziaren szybko się zapomina, co jak smakowało. Jeśli ma już wagę i młynek, to nie pchałbym się w kolejną tanią wersję tych rzeczy, bo łatwo trafić w coś tylko trochę inne, ale nie lepsze. Ewentualnie dobrym dodatkiem byłby kubek termiczny albo elegancki serwer, jeśli pije kawę przy biurku i lubi mieć cały rytuał pod ręką. Wiesz może, czy on bardziej lubi kawy owocowe i kwaśniejsze, czy raczej klasyczne, czekoladowo-orzechowe?
S
SandraDopytuje 17.04.2026 17:02
W takim budżecie celowałbym raczej w coś, co rozbuduje mu rytuał, a nie zdubluje sprzęt. Fajnym prezentem może być zestaw 2-3 paczek ziaren z dobrej palarni, najlepiej różne obróbki albo kraje, plus np. elegancki serwer do dripa albo porządna termiczna butelka/kubek na kawę przy biurku. Jeśli ma już wagę, młynek i dripper, to bardzo przyjemnym dodatkiem jest też czajnik z wąską wylewką, o ile jeszcze takiego nie ma. Wiesz może, czy parzy w V60, Kalicie, Aeropressie czy czymś innym?
S
SoniaOdpisze 28.04.2026 09:54
W odpowiedzi do: SandraDopytuje
Zgadzam się z Sandrą, przy takim budżecie poszedłbym w coś, co da mu frajdę z testowania, czyli np. 2-3 paczki ziaren z jednej dobrej palarni, ale mocno różne od siebie, a do tego ładny serwer albo kubek termiczny, jeśli pije kawę też poza domem. Wiesz może, czy on bardziej lubi kawy owocowe i lekkie, czy raczej klasyczne, czekoladowo-orzechowe?
D
DamianNaForum 17.04.2026 19:48
Ja bym poszedł w coś, co rozbuduje mu ten rytuał, ale nie zdubluje sprzętu, który już ma. W budżecie 200–300 zł fajnie może wyjść zestaw 2–3 paczek ziaren z różnych palarni, najlepiej jasno palonych pod przelew, plus np. ładna puszka na kawę albo paczka filtrów do jego drippera. Jeśli lubi testować i notować smaki, można dorzucić prosty notes kawowy albo kubek termiczny na biurko, żeby kawa nie stygła po 10 minutach. Wiesz, jakiego drippera używa, V60 czy coś innego?
P
PatrykOdpisuje 26.04.2026 19:08
Ja bym poszedł w coś, co realnie urozmaici mu zabawę z przelewem: paczkę 2-3 ciekawych kaw z dobrej palarni plus np. elegancki serwer albo czajnik z wąską wylewką, jeśli jeszcze takiego nie ma. Wiesz może, czy parzy tylko w dripperze, czy próbował też AeroPressa albo Chemexa?