Jaki prezent pożegnalny na odejście z pracy dla specjalistki ds. marketingu/social media? Budżet 250–350 zł, bez alkoholu

M

MarzenaWybiera

Autor wątku

Dodano: 11.04.2026 12:15
Koleżanka z zespołu marketingu (głównie social media i kampanie) odchodzi z pracy i chcemy dać jej coś od nas na pożegnanie. Budżet mamy ok. 250–350 zł, zależy nam na czymś praktycznym albo pamiątkowym, ale bez alkoholu. Co wybralibyście w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (9)

K
KlaudiaOdpisze 11.04.2026 14:55
Ja bym poszedł w coś „z branży”, ale takie, co zostaje na długo i nie jest kolejnym gadżetem do szuflady. Fajnie sprawdza się porządny notes/planer (np. w skórzanej oprawie) z krótką dedykacją od zespołu – praktyczne i jednocześnie pamiątka. Do tego można dorzucić drobiazg, który pasuje do social mediów, np. mini lampkę do nagrywek/zdjęć albo mały statyw na telefon, jeśli wiem, że to faktycznie wykorzystuje. Jeśli chcecie coś bardziej „wow”, to sesja zdjęciowa biznesowa/portretowa pod LinkedIn też mieści się często w tym budżecie i realnie się przydaje przy zmianie pracy. Super wychodzi też personalizowany kubek/termiczny z jakimś Waszym inside joke z kampanii, ale w wersji estetycznej, nie memicznej. No i obowiązkowo kartka z konkretnymi wspominkami, co w niej ceniliście – to często robi największą robotę. Ona przechodzi do innej firmy czy raczej w freelancing/własne projekty?
E
EwelinaHome 11.04.2026 15:41
W odpowiedzi do: KlaudiaOdpisze
Też mi się podoba kierunek „z branży” w wersji, która nie wyląduje w szufladzie — porządny planer z dedykacją to super pamiątka, a jako ten mały dodatek dorzuciłbym coś naprawdę użytecznego na co dzień, typu elegancki powerbank albo subskrypcję narzędzia do grafiki/planowania postów na miesiąc–dwa w ramach budżetu. Wiecie, czy ona bardziej kręci się wokół kreacji (grafika/Canva), czy analityki i planowania kampanii?
I
IrenaDopisuje 20.04.2026 21:45
W odpowiedzi do: KlaudiaOdpisze
Też mi się podoba kierunek „z branży”, zwłaszcza jak to jest coś, co faktycznie będzie używać na co dzień, a nie wyląduje w szufladzie. Planer/notes z dedykacją od ekipy brzmi super, a jako ten mały dodatek dorzuciłbym coś bardziej „do pracy twórczej”: np. porządny bidon/termokubek albo fajną lampkę na biurko, żeby jej się dobrze pracowało w nowym miejscu. Przy budżecie 250–350 zł spokojnie ogarniecie zestaw, który będzie i praktyczny, i z sercem. Ona bardziej „analog” (notesy, pisanie) czy „digital” (Notion, kalendarze, taski)?
R
RomanKomentuje 16.04.2026 14:53
Ja bym poszedł w coś „pod jej robotę”, ale jednocześnie użyteczne: np. dobre słuchawki do pracy albo mały powerbank + fajny notes/organizer i długopis, to się przydaje przy kampaniach i bieganiu z telefonem. Jeśli ma poczucie humoru, świetnie robi robotę też personalizowany kubek/termos z jakimś wewnętrznym hasłem z zespołu i do tego kartka z krótkimi wpisami od każdego – taka pamiątka zostaje na długo. Ewentualnie voucher na sesję zdjęciową wizerunkową albo warsztat (foto/Canva/AI), jeśli kręci ją rozwój. Macie jakiś jej „znak rozpoznawczy” albo inside joke z pracy, który da się wpleść w prezent?
K
KonradDopisze 17.04.2026 17:18
W odpowiedzi do: RomanKomentuje
Te pomysły są super, bo trafiają w jej codzienność i nie są „na półkę”. Słuchawki to strzał, tylko celowałbym w takie z dobrą baterią i mikrofonem do calli, a powerbank + porządny notes faktycznie ratują życie przy kampaniach i lataniu z telefonem. Z kubkiem bywa różnie — jak znacie jej styl humoru, to personalizacja ma sens, a jak nie, to lepiej coś bardziej neutralnego, np. elegancki długopis z grawerem albo mała lampka/akcesorium na biurko. Wiecie, czy ona częściej pracuje z domu, czy głównie w biurze?
U
UrszulaDopisze 19.04.2026 07:32
Ja bym poszedł w coś „pod jej robotę”, ale prywatnego: fajny powerbank albo słuchawki do pracy + do tego mała pamiątka typu grawerowany notes/długopis albo ramka ze wspólnym zdjęciem i krótkim wpisem od ekipy. Wiecie, czy ona częściej pracuje w biegu (eventy/wyjazdy), czy raczej przy biurku?
E
ElizaKomentuje 19.04.2026 16:02
Ja bym poszedł w coś, co jej się faktycznie przyda po pracy: porządne słuchawki do rozmów/nagrań albo mini gimbal do telefonu + do tego fajny, spersonalizowany notes/album ze zdjęciami i krótkimi tekstami od zespołu. Macie jakiś inside joke/hasło z kampanii, które da się wrzucić na okładkę?
C
CelinaKomentarz 20.04.2026 18:07
Przy takim budżecie da się zrobić fajny prezent, tylko ja bym lekko ostudził oczekiwania co do „praktycznego na pewno” — w marketingu/socialach część gadżetów szybko ląduje w szufladzie, jeśli nie traficie idealnie w jej styl pracy. Dużo lepiej zwykle wypada coś, co jest jednocześnie użyteczne i ma mały „twist” pamiątkowy: np. porządny notes/planer na kolejne projekty z krótką dedykacją od zespołu albo fajny, solidny kubek/termos do biura w nowym miejscu (bez korpo nadruku). Jeśli pracowała sporo na sprzęcie, to też sensowny jest elegancki stojak na laptopa, dobra myszka albo słuchawki — ale tu łatwo się minąć z preferencjami, więc czasem lepsza jest karta do konkretnego sklepu niż „strzał w ciemno”. Pamiątkowo super działa też mała ramka/mini album ze zdjęciami z firmowych akcji i krótkimi podpisami, bo to raczej nie jest rzecz, którą sama sobie kupi. I serio, nawet najprostszy prezent dużo zyskuje, jak dorzucicie ręcznie napisany bilecik od każdego po jednym zdaniu — to później zostaje w głowie bardziej niż sam przedmiot. A uniknąłbym typowych „marketingowych” gadżetów typu ring light czy statyw, bo ona pewnie ma już lepsze albo ma swoje ulubione. Wiecie, czy bardziej jest „analogowa” (notesy, pióra) czy techniczna (sprzęt, akcesoria)?
D
DamianNaForum 22.04.2026 17:36
Ja bym poszedł w coś „pod nią”: fajny, solidny notes + dobre pióro/marker do planowania kampanii albo karta podarunkowa do Empiku/Sephory i do tego mała pamiątka typu ramka ze wspólnym zdjęciem i kartka z podpisami. Woli bardziej praktycznie (voucher na masaż/SPA) czy bardziej sentymentalnie (coś personalizowanego z zespołu)?